Adobe на корисниците на Illustrator, Photoshop и Fresco им овозможи колаборација на документи. Софтверот од оваа недела има ново „Invite to Edit“-копче и функционалност. За жал корисниците нема да можат во исто време да работат на документот, но заедничката работа и споделувањето на документи се поедноставени. Функционалноста овозможува и уредување на сликите на различни уреди. […]

Прочитај повеќе

Мејси Вилјамс, актерката која ја игра Ариа Старк во популарната серија Game of Thrones, најавува дека наскоро можеби ќе зборуваме за нејзе како претприемач. Актерката го најави лансирањето на Daisie мобилна апликација/друштвена мрежа за професионалци. Апликацијата излегува на лето и треба да им овозможи на учесниците да соработуваат на проекти. Дополнително, ќе може да споделуваат мислења […]

Прочитај повеќе

Dropbox for Business стана малку покорисен сервис, откако беше додадена функционалност што овозможува колаборација со фајловите кои се споделени на складиштето. Groups е наменета за Dropbox за бизнис корисниците и ќе овозможува споделување и менаџирање на фолдери кои се споделени помеѓу различни групи корисници. Groups овозможува креирање на групи на корисници и менаџирање до кој […]

Прочитај повеќе

IBM наскоро на своите бизнис клиенти ќе им продава уреди од Apple со преинсталиран бизнис софтвер. Ова е дел од големата соработка помеѓу двата технолошки гиганти – претходно ривали – кои се договорија да развиваат бизнис апликации кои ќе ги користат технологиите за сурови податоци на IBM, и eдноставниот дизајн и аналитичките можности на iPhone […]

Прочитај повеќе

Со секојдневниот напредок и појавувањето на нови технологии предвидувањата за изгледот на работната околина полека се остваруваат. Се повеќе компании почнуваат да ја организираат работната околина поинаку за да можат да ги искористат сите нови технологии за поголема продуктивност. Веќе има идеи како iDesk или веќе реализиразниот Microsoft Surface. Функционалностите на ваквиот вид работна површина се поврзани со […]

Прочитај повеќе

Google ја објави Docs апликацијата за Android, со која може да се креираат, едитираат, споделат и закачат на веб документите од телефонот. Апликацијата дозволува и соработка на документите во реално време, т.е блиску до тоа.

Прочитај повеќе

Мicrosoft е при крај со потготовките за веб базираниот Office пакет. Office 365 моментално е во јавна бета, односно може да се регистрирате и да чекате покана со уникатен линк до сервисот. Microsoft вели дека поканата може да се добие меѓу две и четири недели.

Прочитај повеќе

Google стартува опција за праќање имејл нотификации и стартување дискусии во сервисот за обработка на докуманти. Целта на овие новини во Docs е да се поврзат луѓето кои во реално време соработуваат на документите да можат да комуницираат, исто така во реално време, за полесно и заедно да креираат документ.

Прочитај повеќе

Crocodoc ви озовможува вашите PDF и Word документи, како и вашите PowerPoint презентации да ги прегледате и означите онлајн. Исто така, тие можете да ги споделите со други кои исто така можат да потцртаат или назначат текст, да додадат коментар или прибелешка, исто така и да ги изменат ако сакаат.

Прочитај повеќе

Tројца дизајнери на три различни локаци за три дена ја направија дна од најкреативните Google DOcs презентации од 450 страни која го демонстрира можниот потенцијал на веб сервисите. Покажува дека со креативност, и знаење, може да се искористат наизглед едноставните, со лимитирани опции, веб сервиси за да се креира нешто интересно. И второ, веб сервисите се одлични за колаборација без потреба сите соработници да бидат сместени во една соба, да работат на еден документ на еден екран.

Прочитај повеќе

OpenStreetMap е дигитална мапа на светот, но за разлика од мапите на Google или Bing, OpenStreetMap е слободна и бесплатна, налик на Вики концептот, која може да ја едитира кој сака корисник со GPS, воздушна фотографија или други извори на податоци кои ќе можат да придонесат кон мапите. Проектот е стартуван летото 2004 година, а […]

Прочитај повеќе

Клај Ширки, професор по ИКТ на New York Универзитетот, објаснувајќи го Ushahidi, платформа со отворен код за автоматско генерирање информации и нивна визуелизација, вели дека овој проект не би бил можен без дигиталната технологија и без човечката великодушност.

Прочитај повеќе