Ова е гостински текст на Горјан Јовановски првично објавен на неговиот блог на Medium. Горјан е креатор на апликацијата Мој Воздух (AirCare), активист за заштита на природата, TED-говорник и поранешeн Team Lead во Booking.com. Денес Горјан е ИТ консултант, тренер на успешни тимови и јавен говорник. Го сакам мојот Android. Можеби го сакам и премногу, па […]

Прочитај повеќе

Amazon објави дека CodeGuru, вештачката интелигенција која проверува код е достапна за сите. CodeGuru е алатка за програмери која откако ќе го разгледа кодот помага со препораки за зголемување на квалитетот. Вештачката интелигенција е тренирана на над 10000 проекти со отворен код. Технологијата го скенира кодот пронаоѓа багови и критични грешки, и дава совети за […]

Прочитај повеќе

Facebook разви вештачка интелигенција која може да преведе код од еден програмски јазик во друг. TransCoder AI код од и во различни програмски јазици, на пример Java, Python, C, C++ и слично. Најголема предност е што автоматизира голем дел од работата и значително ќе поевтини префрлање на код од постар, во современ програмски јазик. Засега […]

Прочитај повеќе

Осмоодделенци од основното училиште „Блаже Конески“ од Прилеп, Петар Апостолоски, Антонио Барлески и Михаела Наумоска, го освоија второто место на Регионалниот натпревар за кодирање со нивниот систем за спречување и намалување на последиците од сообраќајни несреќи креиран со помош на уредот микро бит. Овој натпревар се одржа во Белград во рамките на Дигиталниот самит на Западен […]

Прочитај повеќе

Retroball е направи сам играчка наменета децата да ги научи електроника и кодирање. „Играчката“ доаѓа во најситни компоненти кои потоа треба да се склопат во целина која функционира. Со оглед на тоа дека за склопување е потребно и лемење, најверојано во креирањето на играчката ќе учествуваат и децата, но и родителите.

Прочитај повеќе

Апликациите за паметни телефони најчесто не може да се користат самостојно за учење на програмирање. Сепак како додаток кој го олеснува учењето на кодирање, може и повеќе од успешно да ги користите. SoloLearn SoloLearn е спој на повеќе апликации кои овозможуваат апликацијата да се користи како платформа за учење. Секој од модулите се презема засебно […]

Прочитај повеќе

Програмирањето ќе биде една од најбараните вештини на пазарот на трудот. Ова нема да важи само за ИТ-компаниите, туку и за сите останати сектори. Новата опрема веќе доаѓа со сопствен софтвер. Болниците и фабриките ќе имаат подеднаква потреба од софтверски инженери како и ИТ-компаниите. Поради ова дури и лидерите на технолошките компании во САД се […]

Прочитај повеќе

Веб-базираниот GIT (архива која се користи во програмирање за зачувување верзии) GitLab.com се соочува со сериозен проблем и недостапност на сајтот откако по грешка е избришана продукциската датабаза на сајтот. Компанијата се обидува да ги врати од бекап податоците, а процесот го пренесува во живо на YouTube:

Прочитај повеќе

Минатата година Google дознавме дека кодот на сите сервиси на Google е долг 2 милијарди линии код. Колку импресивна е оваа бројка подобро покажува иконографикот, кој го сподели The Next Web. Од ова дознаваме дека за првиот спејс шатл софтверот беше долг 400.000 линии код или само 10 пати повеќе од просечна iPhone апликација. Најпопуларнaта онлајн […]

Прочитај повеќе

Британскиот BBC ќе донирa микро-компјутери на сите ученици во 7-ма година на образованието, на деца кои имаат 11 години, со цел да ги мотивира и заинтересира да кодираат. Причината за ова е што BBC смета дека во Британија има значителен недостаток на квалификувани „дигитални кадри“. Поради ова националниот медиумски сервис ќе донира 1 милион „Micro […]

Прочитај повеќе

На тринаесетиот Beer & Code ќе се зборува за супер интересна тема – криптографијата. Или поточно „Како германија ја изгуби крипто-битката во Втората светска војна – приказна за Enigma vs. Bombe”. Презентацијата е инспирирана од недостатоците на Imitation Game, холивудската биографија на компјутерскиот инженер и математичар Алан Туринг. Beer & Code е отворен настан, стартуван […]

Прочитај повеќе

Без разлика на возраста и знаењето, секој може да научи да програмира, покажа г. Обама. Претседателот на САД постојано повторуваше дека секој мора да се научи да кодира, и сега ги претвори зборовите во дело, пишува Wired. Програмата која г. Обама ја напиша е едноставна програма која црта квадрат на екран, но иако ова се […]

Прочитај повеќе