Искрено се надеваме дека успеавте да прочитате некоја од нашите омилени книги базирани на игри. Но, во случај да барате нешто ново за читање, март ќе донесе исклучително квалитетни книги, целосно потопени во возбудливи научно-фантастични или фантазиски заплети. Children of Blood and Bone, Тони Адијеми – „живописни ликови, напнат заплет и стил кој ветува силна […]

Прочитај повеќе

Книгите кои одат зад сцената и покажуваат како игрите, ликовите и елементите се развивале отсекогаш биле интересно пропратно средство кое дава интересен увид во вашите омилени наслови. Ваквите Art Books, меѓутоа, отсекогаш биле и исклучително скапо задоволство. League of Legend реши да ги изненади фановите со книга од ваков тип во електронска и целосно бесплатна […]

Прочитај повеќе

„Многудетна“ е нова збирка поезија од Новица Наков, која прво се појави во серија дневни твитови, за потоа тие да бидат соберени во збирка и издадени од PMG Recordings. Откако беше испечатена, следниот логичен чекор за Новица, кој можеби го познавате како член на Слободен софтвер Македонија, беше да ја издаде книгата во електронска форма, […]

Прочитај повеќе

Кодирањето можеби е една од најважните вештини мора да ги познавате денес, иако за добар дел од луѓето програмирањето останува енигма. Дел од проблемот е што едукацијата останува сложена за новите „ученици“ кои немаат никакво претходно искуство. За да го реши тоа, Џон Дакет ја издаде книгата JavaScript & JQuery, која е наменета за сите, […]

Прочитај повеќе

Apple не верува дека едноставна игра може да се справи со сериозни теми како религија и секс. Компанијата ги советува програмерите дека подoбро е да напишат книга за темата, односно медицинска апликации, бидејќи таквите сериозни теми бараат повеќе внимание. „Ги разгледуваме апликациите поразлично од книгите и песните, кои не ги прегледуваме. Ако сакате да ја […]

Прочитај повеќе

Google претстави неверојатно doodle, цртеж на почетната страна за да ја прослави 60-годишнината на објавувањето на првата книга на полскиот научно-фантастичен писател Станислав Лем. Иако doоdles се секогаш забавни, овојпат Google се надмина себе си објавувајќи неверојатно интерактивно doodle со цртано роботче кое сака да состави друг поголем робот. Посетителите на google.pl ќе треба да […]

Прочитај повеќе

Контроверзниот веб сајт за објавување доверливи документи остана без својот безбеден софтвер за доставување нови доверливи документи, тврди поранешниот втор човек на Wikileaks, Даниел Домшеjт-Берг кој објави книга Inside Wikileaks за неколкуте години поминати со основачот и негов „најдобар пријател“ Џулијан Асанж. Г. Домшеjт-Берг е еден од членовите кои се оделија од Wikileaks поради несогласување г. Асанж за како да се води сајто и сега планираат да стартуваат нов таков сервис – OpenLeaks.

Прочитај повеќе

Родендени, венчавки, слики од деца, интересни настани и уште куп лични информации се споделуваат на друштвената мрежа. Зошто, како што чуваме слики во албум, да не ги архивираме и тие лични моменти во печатена книга?

Прочитај повеќе

Google објави книга „20 нешта што ги научив за прелистувачите и Вебот“ по повод 20-годишнината од откривањето на Вебот од страна на Тим Бернерс-Ли, што е овој месец. Книгата е соработка на Google Chrome тимот и илустраторот Кристоф Ниман.

Прочитај повеќе

Марк Лукас направи интересен концепт користејќи ја веб камерата и проширената реалност за да ги најде и гледа 3D моделите сместени како код во печатена книга. Се уште немам сретнато таква книга која содржи 3Д модели, кои според Марк Лукас обично се наоѓаат во CD кое доаѓа заедно со книгата. Но, не ме ни изненадува денес разни прирачници и технички книги да имаат 3Д модели за подобро да прикажат слики. Па зошто да се искористат CD-а и да се пребарува правиот модел, кога може да се искористи веб камерата и проширената реалност.

Прочитај повеќе

Кога се појави Kindle, читачот за дигитални книги на Amazon, и сличните такви уреди првото што си го помислив е зошто би некој читал книги на екран, кога може да ја има во хартиена форма со корици и мирис на права книга. Звучи логично, нели?

Прочитај повеќе

Е-учебници.мк е дигитална библиотека на електронски учебници наменета за помладите, учениците од основното и средното образование, како и за наставниците и родителите.

Прочитај повеќе