Microsoft најави дека завршува со производство на Kinect. Контролерот кој започна со продажба во 2010 година, за Xbox 360 успеа да продаде 35 милиони уреди. Сепак компанијата по продажбата на постоечката серија, нема да произведува нови контролери. Kinect оригинално е контролер за Xbox конзолата, иако со повеќе прилагодувања развивачите успешно го прилагодијата и за компјутерите. […]

Прочитај повеќе

Оливер Павличевиќ e српски дизајнер кој сам во својот дом креираше виртуелен холограм, вели Startit.rs. Холограмот ги воодушеви сите, а можеби најмногу го фали Мајк Бучер, уредникот на TechCrunch, кој вели дека „Иднината е веќе тука, но никогаш не им е достапна на сите истовремено“. Станува збор за доказ за концепт кој треба да биде […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави дека Project Spark ќе биде подготвен и ќе пристигне во продавниците на 7 октомври во САД и на 10 октомври во Европа. Project Spark е алатка за креирање на видеоигри за Xbox и PC креирана од Team Dakota, која ќе овозможи секој, без преголемо познавање од кодирање да креира видеоигри. За жал засега […]

Прочитај повеќе

Ново истражување на JOIN for ME покажува дека видеоигрите можат да го подобрат здравјето на децата и да ја намалат прекумерната тежина. Сепак игрите на кои е базирано истражувањето ги држат децата физички активни бидејќи се играат со контролерот на Microsoft, Kinect. Истражувачите на една од групите деца на возраст од 8 до 12 години […]

Прочитај повеќе

Оливер Крејлос успеа да креира своевиден „холодек“ комбинирајќи ги можностите кои ги нудат три Kinect контролери и Oculus Rift. Трите Kinect се позиционираат во темињата на рамностран триаголник во кој се наоѓа г.Крејлос, тие ја читаат неговата позиција движења и фигура, а потоа ги праќаат до Oculus Rift. Софтверот му овозможува на г.Крејлос да се […]

Прочитај повеќе

Microsoft најави дека на почетокот на јуни ќе претстави поевтина верзија на Xbox One, која ќе доаѓа без сензорот за движења Kinect. Според Microsoft, ова поевтинување е со цел да им се даде поголем избор на гејмерите, но очигледно е дека компанијата сака да биде конкурентна со Sony, бидејќи цената на оваа верзија на Xbox […]

Прочитај повеќе

Користењето на лоши зборови и пцости додека играте онлајн игри на Xbox One ќе биде санкционирано во играта. Повеќе корисници јавуваат дека во текот на играњето на NBA Live 2К14 добиле техничка грешка поради употреба на „јазикот, а истото се случува и во FIFA 14“, јавува Time. Играчот ќе биде казнуван единствено при онлајн играњето. […]

Прочитај повеќе

Kinect уште од почеток беше модифициран од хакерите за да прави повеќе од само да управува карактери во видео игри. Microsoft првин не ја сфати идејата, но подоцна објави Kinect for Windows SDK алатки кои го олеснуваат процесот на модифицирање на контролерот и неговата примена во разни околини. Сега, компанијата објави видеа со сценарија за […]

Прочитај повеќе

Ubu Interactive престави проект, кој е дел од од Kinect Accelerator програмата со која Microsoft ги финансира најинтересните проекти кои го популаризираат Kinect, кој ќе ја претвори било која површина во екран на допир. Покрај апликацијата, целата направа е составена од проектор и Kinect сензор, кои не се вклучени во 149-те долари колку што чини […]

Прочитај повеќе

Во последниот месец на виделина излезе дека Агенцијата за национална безбедност на САД (NSA) ја следи целата комуникација која се одвива на друштвените мрежи и сервиси кои ги нудат големите ИТ компании. Знаејќи го тоа, сега се наметнува прашањето дали NSA ќе може да нѐ шпионира преку камерата на Xbox One?, прашува Verge. Можеби досега […]

Прочитај повеќе

На новиот Xbox ONE ќе може да играте, да гледате телевизија, да изнајмувате филмови или да слушате музика, откри Microsoft на презентацијата за новата конзола. Xbox ONE доаѓа со 8-јадрен CPU/GPU процесор изработен од AMD во соработка со MIcrosoft. Меморијата и капацитетот на следната генерација се значително проширени, па довчерашниот „Durango“ доаѓа со 8 GB […]

Прочитај повеќе

Microsoft овозможи пристап до изворниот код на Kinect уредот кој има свој сензор за детектирање на движења. А секој што развивал некоја апликација за Kinect, со помош на официјалнитe софтверски алатки, можеше да го сокрие својот изворен код. Уште од излегувањето на првата верзија за Xbox 360 во 2010-та година, група хакери напишаа код кој […]

Прочитај повеќе