Хаклабот КИКА на 14 јуни ќе ја одржи десеттата Front-end-средба со тема User Experience design и React. Презентери на средбата ќе бидат дизајнерката Викторија Бачварова и девелоперот Кристијан Ристовски. Викторија ќе говори за новата алатка од Adobe, Experience Design, софтвер наменет за User Experience Design; додека Кристијан ќе говори за стилизирање на елементи на React со […]

Прочитај повеќе

Сакаме да направиме апликации од студентите за студентите, вели Андреј Трајчевски од Хаклабот Кика, кои заедно со Младински образовен форум го организираат студентскиот хакатон „Програмирајте за подобро високо образование“. Закажан за 7-ми и 8-ми март, хакатонот ќе биде 48 часовен маратон на кој учесниците ќе изработуваат апликации за подобрување на високото образование. Хакатонот е темпиран […]

Прочитај повеќе

Скопскиот хаклаб КИКА организира курс на кој сите учесници ќе започнат првин со градење едноставни Nand логички кола и нивна комбинација во посложени чипови, и ќе завршат со вештини да креираат 16-битен процесор со 32KB RAM. „Дизајнирање на компјутер, од нула!“ е шест-неделен курс чија цел е учесниците да се запознаат со суштината на компјутерските […]

Прочитај повеќе

Хаклабот КИКА (Кика е: Информации. Култура. Автономија) постои речиси 4 години и е едно од ретките места во Македонија на кое секој може да го сподели своето знаење, како и да се здобие со некои нови. Досега, благодарение на КИКА и со помош на сите технолошки ентузијасти кои се вклучени во работењето на хаклабот, многумина […]

Прочитај повеќе

Ludum Dare е хакатон во кој се развиваат игри на одредена тема во период од 48 часа. Овој настан за првпат ќе се одржи и во Македонија, поточно во хаклабот КИКА, со почеток во 21:00 часот од петок 26-ти април до недела 28-ми април до 22:00 часот. Детали за настанот во хаклабот КИКА ќе најдете […]

Прочитај повеќе

Во текот на минатиот месец го најавивме овогодинешниот Google Summer of Code кој е настан организиран од страна на големиот Google, на чиј настан минатата година учествуваат околу десетина Македонци. Со цел студентите подобро да се запознаат со програмата на GsoC и што таа всушност нуди, во четврток (28.03.2013) со почеток од 12 часот на […]

Прочитај повеќе

Хаклабот КИКА е место на кое секојдневно се собира хакерската заедница во земјата со цел да споделат и стекнат знаење. Место на кое се собираат луѓе заинтересирани за технологијата, компјутерите, машините, електрониката, слободниот софтвер и слободната култура. Досега во КИКА се имаат одржано неколку курсеви, а еден меѓу поледните е тој кога луѓето од хаклабот […]

Прочитај повеќе

Оваа 2012 година Слободен софтвер Македонија прославува 10 години постоење. Се чини дека оваа година ќе биде возбудлива за сите што некако се наоѓаат на фронтот на дигиталните слободи. Опасностите кои надвисуваат над нас пред сѐ во форма на законските решенија како SOPA и ACTA уште еднаш ќе ја тестираат истрајноста и посветеноста на ширката […]

Прочитај повеќе

На 3-ти јануари 2011 го напишав отворениот повик за хакери. Една година подоцна има неколку работи од нашево опкружување на кои вреди да се потсетиме, што луѓето кои игриво ги проучуваат системите што другите ги земаат здраво за готово ги направија: Во 2011 во Македонија се одржаа четири НСНД настани – во Куманово, Штип, Охрид […]

Прочитај повеќе

Скопскиот хаклаб КИКА се сели на нова локација. Затоа на 24-ти ноември во 18:30 се организира собир на кој што се поканети сите заинтересирани. Принципот е „bring and share your own booze“, велат од хаклабот КИКА. Хаклабот кој беше отворен пред две години е идеја на членовите на Слободен софтвер Македонија и претставува таканаречена „технолошки […]

Прочитај повеќе

Хаклабот КИКА во среда, 13.07, организира „ексклузивен состанок на женската хакерска дружина од Македонија“. Целта на состанокот е сите .мк хакерки да се запознаат, подржат и да сработат нешто. Можеби „хакер“ како термин често се става во негативен контекст, но во правата смисла на зборот – хакери се луѓе кои користат вештини да мофицираат нешто […]

Прочитај повеќе

Кодот на наградуваната Поправи.мк, веб и апликација за Android, е објавен и достапен на Github. Заедно со веста за кодот се објави и нова 2.0 верзија.

Прочитај повеќе