Доктор Хироката Сато е професор на Nanyang Technological University од Сингапур. Професорот со помош на мини компјутер и електроди вметнати во мускулите на инсектите ги контролира истите. Кога се приклучени на компјутерот, бубачките немаат никаква контрола врз своето тело и контрола врз нив има само компјутерот или операторот. Засега чипот може да контролира движење на […]

Прочитај повеќе

Истражување кое за првпат се прави на луѓе е првиот чекор кој на параплегичарите ќе им овозможи во иднина да живеат нормален живот. Целта на истражувањето е да се создаде вештачка рака која не само што ќе се движи како и природната, туку корисникот ќе има и чувство како тоа да го прави со вистинска рака. […]

Прочитај повеќе

„Некој мора да го направи ова. Ако никој не го направи ова, тогаш мислам дека јас треба да го направам“, вели Илон Маск, директорот на SpaceX и Tesla Motors, за креирање на пософистициран интерфејс помеѓу луѓето и машините. Г. Маск веќе има решенија предвид; станува збор за нанотехнологија која ја развива група хемичари и инжинери, […]

Прочитај повеќе

Претставена е нова иновација со електронска кожа која може да креира дисплеј. Неодамна биохакери започнаа со „инсталирање“ на чипови под кожата, но новиот материјал има повеќе можности. Кожата ја направи тим научници од Универзитетот од Токио, а идејата зад проектот е да биде дисплеј на кој ќе се покажуваат важни параметри за здравјето. На дисплејот […]

Прочитај повеќе

Сите сме киборзи! Без разлика што делови од машини не ни се вградени во органите, паметните телефони, неорганска кожа која не заштитува и текст наместо глас прави да бидеме поповрзани со технологијата од порано, вели Verge. Дека полека стануваме зависни од машините најдобро се покажува во работата на тим на „биохакери“ кој работи на замена […]

Прочитај повеќе

Развојот на 3Д-печатењето значително им го олесни животот на дел од луѓето кои имаа проблеми со инвалидитети. Сега запознајте го Дерби, кутре кое поради неразвиените шепи до сега не можеше да се движи на тврда површина. Благодарените на 3Д-испечатените протези, Дерби сега нема никакви проблеми при движењето, па во текот на прошетките, дури и трча […]

Прочитај повеќе

Нова подобрена верзија на бионички раце ќе им помогне на луѓето со ампутирани екстремитети да имаат подобра интеракција со светот. На новата верзија работат два тима едниот од САД, а другиот од Европа, кои сакаат да им овозможат на корисниците да имаат делумен осет на допир со што ќе можат да управуваат со стисокот на […]

Прочитај повеќе

Научници од Харвард креираа флексибилен автоматизиран екзоскелет кој ќе помагне да се завршат задачите кои вообичаено обичен човек не би можел да ги заврши. Принципот на работа на егзоскелетот, поддржан со 2,9 милиони долари донација од DARPA, е да ја следи работата на мускулите, притоа асистирајќи им. Технологијата која го овозможува ова е „структуриран функционален […]

Прочитај повеќе

Денис Соренсен е првиот човек кој ја тестира бионичката рака која овозможува да ја почувствува текстурата и формата на објектите кои ги држи. Тестовите се дел од едномесечните испитувања кои ги прави институтот во Рим, за роботската рака креирана од италијански и швајцарски научници. Проектот е дело на Државното политехничко училиште од Лозана, а професорот […]

Прочитај повеќе

Британецот Нил Харбисон е првиот човек кој во својот пасош е сликан со дополнителна опрема закачена на главата која, како што вели, „ги продолжува нашите можности, нашето знаење и перцепција за реалноста“. Г. Харбисон е уметник сместен во Барселона, но и далтонист кој го гледа светот само во нијанси на сиво. Таканаречениот „eyeborg“ уред му […]

Прочитај повеќе

Бионичката рака Titan е добитник на годинешната Dyson награда која се доделува на студенти кои студираат дизајн на продукт, индустриски дизајн или инженерски студии, известува Fast Company. Добитниции на наградата се Ник Мекгил, Николас Парота, Елизабет Бити и Николај Владимиров од Универзитетот Пенсилванија. Titan ќе им овозможи на корисниците да креваат 40 фунти или 18 […]

Прочитај повеќе

„Бионичката рака ми го врати животот“ вели Најџел Акланд кој ja изгуби својата рака во незгода при работа пред шест години. И покрај бројните операции, сепак единствено што докторите можеле да му надокнадат е да му стават метална кука наместо рака. Поради ова, како што самиот вели, западнал во тешка емотивна состојба. Среќата му се […]

Прочитај повеќе