Безбедносниот експерт Мајкл Минг пронајде килогер (keylogger) во неколку различни лаптопи произведени од HP. Пропустот е направен со Synaptics драјверот за тастатурата. „Килогерот“ е заборавен дел од алатка за дебагирање која требала да биде отстранета пред драјверот да биде испорачан до корисниците. Пропустот е направен на 460 модели лаптопи од HP. EliteBook, ProBook, Pavilion и Envy […]

Прочитај повеќе

Корисниците во 92 земји треба да ги променат своите лозинки на поголем дел од друштвените мрежи. Над 2 милиони профили од Facebook, Gmail, Twitter, Yahoo и Linkedin се во рацете на хакери, велат Spiderlabs на својот блог. Алатката која напаѓачите ја користеле е keylogger, верзија на озогласениот Pony botnet controller, кој е инсталиран на корисничките […]

Прочитај повеќе

Дали слепо треба да и ја предадеме иднината на властите, бидејќи штом ја предадеме, тоа ќе биде засекогаш?, прашува eкспертот за компјутерска безбедност на F-Secure, Мико Хипонен, во својот TED говор. Тој вели дека опасностите во онлајн светот може да се групираат во три категории зависно од напаѓачот. Првата група се онлајн криминалци чии мотиви […]

Прочитај повеќе

Google има решение за како да се логирате на Google профили доколку сте пред јавен десктоп компјутер за кој не сте сигурни дека е безбеден, за кој не знаете дали има keylogger. Методот на Google за логирање без користење на тастатурата вклучува QR код и паметен телефон со интернет конекција. За жал, тоа решение е […]

Прочитај повеќе

Facebook стартуваше опција за привремена лозинка која трае само 20-тина минути со цел да им овозможи на корисниците побезбеден начин да се логираат од било кој компјутер.

Прочитај повеќе