Мобилниот оперативен систем на Apple, iOS, важи за побезбеден од Android на Google, и најчесто токму со безбедноста ја објаснуваа и определбата да го чуваат затворен. Но, иако Apple во последно време е поотворена во поглед на своите сервиси, отворањето на некриптиран дел од kernel за iOS 10, ретко кој можеше да го предвиди. Добра […]

Прочитај повеќе

Еден од можеби подобрите настапи на овогодинешниот LinuxCon беше панел дискусијата помеѓу Linux програмерот, Тежун Хео; Сара Шарп – развивач на кернелот од Intel; Грег Кроах-Хартмен – експерт за драјверите поврзани со Linux и креаторот на Linux – Линус Торвалдс. Преку дискусијата, Линус изрази загриженост од можното завршување на Муровиот закон, односно истиот да престане […]

Прочитај повеќе

Во последните неколку години Linux е платформата која владее помеѓу поголемите ИТ компании. Едни од компаниите кои имаат најголем пораст во доприносот за развој на Linux се Google и Samsung, а од денес истите се наоѓаат и во топ 10-те придонесувачи за развој на кернелот со отворен код на кој работат голем број на сервери, […]

Прочитај повеќе

Сите понапредни технолошки ентузијасти со Android паметни телефони сигурно на својот паметен телефон имаат инсталирано различни ROM-ови, кернели и други модификации. Многумина пак имаат и директно пристапувано до системот и имаат правено промени во конфигурационите датотеки. За не толку напредните корисници на паметни телефони, UniFlash е одличен и поедноставен начин да одите „позади сцената“ на […]

Прочитај повеќе

Во интервју за Wired, креаторот на Linux kernel, Линус Торвалдс откри дека во 2000 година одбил работа во Аpple. Тој ја одбил понудата бидејќи не му се допаѓал Mac Os Mach kernel и бидејќи Стив Џобс инсистирал тој да престане да работи на Linux. „Тој сакаше да работам во Apple на не-Linux работи. Јас реков […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft најави во блог пост дека Windows 8 ќе стартува многу, многу побрзо од неговите претходници. Според анкета на Microsoft, 57 отсто од десктоп корисниците и 45 отсто од корисниците на лаптопи и ноутбукови комплетно ги гасат машините, наместо да ги стават во хибернација, главно да се избегне трошењето на електрична енергија. Ова значи и […]

Прочитај повеќе

Пред 20 години, тогашниот студент Линус Торвалдс креираше нов кернел за оперативен систем кој веднаш го сподели со остатокот од светот. Овој Linux кернел ќе стане основата за оперативниот систем, име кое е комбинација од името на креаторот и UNIX, оперативниот систем на кој е базиран. За многу брзо време програмерите од цел свет се […]

Прочитај повеќе

Линус Торвалдс официјално ја претстави 3.0 верзијата на Linux. Новата, стабилна 3.0 верзија ќе биде објавена на скорешниот 20-ти роденден на Linux.

Прочитај повеќе

Linux кернелот е делот кој се нарекува срцето на GNU/Linux оперативниот систем. Тоa беше онаа последна состојка за реализирање на сонот на Ричард Сталман (Richard Stallman), односно за создавање на оперативен систем кој ќе биде слободен софтвер. Кернелот во денешно време се одржува од многу програмери кои целат да го подобрат во секој аспект и да го направат по-компатибилен со секој вид на хардвер.

Прочитај повеќе