Безбедносни експерти, првенствено од Kaspersky, предупредуваат дека лажни Windows 11 верзии се полни со штетни алатки замислени за крадење на вашите лозинки. Илјадници и илјадници компјутери веќе се инфицирани. Жртвите барале на интернет начини за да преземат Windows 11, не знаејќи, притоа, дека увид во Windows 11, е можен само преку Insider програмата. Лицата обично […]

Прочитај повеќе

Во секој компјутер, една програма е задолжителна. Добро антивирусно решение е главната безбедносна порта која ве штити од сите оние кои сакаат да ја загрозат стабилноста на вашиот систем. Многу сопствениците на Windows 10 се задоволни од потенцијалите на Windows Defender, но многумина не сакаат да ја препуштат судбината на нивната безбедност во рацете на […]

Прочитај повеќе

Барем осум банки во Источна Европа се цел на вешта група на сајбер криминалци. Kaspersky кој го откри нападот му го даде името DarkVishnya. „Специјалистите на Kaspersky беа повикани да истражат неколку сајбер напади. Заедничко за секој напад беше непознат уред директно приклучен на локалната мрежа на компанијата, понекогаш беше во централната канцеларија, некогаш во […]

Прочитај повеќе

Можеби една од најпопуларните и најпознатите компании, Kaspersky за прв пат од основањето отвора канцеларија надовор од Русија. Компанијaта најави отворање на канцеларија во Швајцарија. Развојот на дел од софтверот ќе биде префрлен во оваа канцеларија. Нејасно е дали со ова компанијата покажува дека навистина имало инфилтрирано хакери или само се обидуваат да се оддалечат од […]

Прочитај повеќе

Skygofree е нов Android малициозен софтвер за кој експертите на Kaspersky велат дека е еден од најопасните досега. Експертите го пронајдоа софтверот во октомври минатата година, но се сомневаат дека претходни верзии постојат уште од 2014 година. Софтверот може да се вклучи и да снима аудио преку микрофон кога уредот ќе биде на дадена локација. Софтверот […]

Прочитај повеќе

Еден од најпопуларните развивачи на антивирус, Kaspersky Lab, неколку месеци не може да го продава својот антивирус на владините агенции на САД. Причината за ова е забраната на Одделот за домашна безбедност за користење на Kaspersky на владини компјутери. Во надеж дека ќе ја променат одлуката, Kaspersky започна судски спор. Компанијата од Федералниот суд побара […]

Прочитај повеќе

Bad Rabbit е нов ransomware кој брзо се шири во Европа. Вирусот успеа брзо да се рашири во Русија и Украина, а набрзо се прошири и во Турција, Бугарија и Германија. Избројани се околу 200 инфицирани системи. Најголем број цели на напад се од Русија, 65%. Потоа следат: Украина, 12.2%; Бугарија, 10.2%; Турција, 6.4% и  Јапонија, 3.8%. Иако вирусот не стигна до бројката […]

Прочитај повеќе

Еден од најголемите производители на антивирус, руската компанија Kaspersky, најави значајни промени. Софтверот на компанијата ќе биде отворен за прегледи од независни експерти. Промената доаѓа по обвинувањата за шпионажа, и забраната за користење во владините агенции во САД. За оваа цел Kaspersky ќе отвори три центри за транспарентност во САД, Европа и Азија. Најавата вели дека новата пракса може да […]

Прочитај повеќе

Минатата недела Wall Street Journal објави дека Русија преку Kaspersky украла податоци на NSA. Овој податок до САД го пренеле израелски шпиони кои во исто време биле длабоко инфилтрирани во Kaspersky. Израелските шпиони го следеле во живо протокот на податоци од NSA до Kaspersky, јави Washington Post. Настанот се случил во 2015 година. Шпионите од […]

Прочитај повеќе

Руски хакер со помош на Kaspersky ги украл податоците од NSA. Виновен за пробивањето е и вработен од NSA, кој чувствителните податоци ги префлил на домашниот компјутер. Напаѓачот го искористи Kaspersky за да ги идентификува фајловите, јави Wall Street Journal. Податоците кои ги изнел вработениот се доверливи и не смеел да ги изнесе од локацијата за каде се наменети. По […]

Прочитај повеќе

Изгледа дека хакирањето на CCleaner е многу поголем проблем отколку што првично се претпоставуваше. Истражувачите кои го открија пропустот, сега сметаат дека проблемот е многу поголем. Напаѓачите иако користеле масовен напад, сепак биле фокусирани на 20 технички компании, јави Wired. Малициозниот код е пронајден во 32-битната верзија 5.33 на CCleaner, дистрибуирана од 15 август до 12 […]

Прочитај повеќе

Одделот за домашна безбедност им забрани на сите владини агенции во САД да го користат софтверот на Kaspersky. Причината за ова е загриженоста за соработка на Kaspersky со властите во Москва. Одделот им остави 30 дена на владините агенции да го пронајдат и пријават софтверот од Kaspersky. Потоа имаат уште 60 дена да го отстранат […]

Прочитај повеќе