Европската Комисија се договори со  Apple, Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette Livre и Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck, околу истрагата на Европската комисија за договарање на цените на е-книгите. Дел од мерките на кои се обврзаа издавачите е отстранување на агенциските модели и исфрлање на клаузулата за „најповластена-нација“ во период од две години. Издавачите ќе можат да […]

Прочитај повеќе

Европската комисија ги казни производителите на телевизија LG, Philips, Panasonic, Samsung, Toshiba и Technicolor со рекордни 1,47 милијарди евра бидејќи цела декада ги местеле цените на катодните цевки кои се користат во компјутерски монитори и телевизори. Тајванската Chunghwa Picture Tubes не беше казнете бидејќи и помогна на Комисијта да го открие картелот. „Едни од најорганизираните […]

Прочитај повеќе

Европските власти направиjа рации на неименувани компании-издавачи на е-книги во неколку европски земји. Според Европската комисија ненајавената рацијата е направена бидејќи „имаме причини да веруваме дека има компании кои ги прекршуваат ЕУ правилата за фер конкуренција што забрануваат картели и други рестриктивни бизнис практики“.

Прочитај повеќе

Европската унија ги казни Samsung, Hynix, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, Elpida и Nanya со 331 милион евра бидејќи ги местеле цените на DRAM меморијата. Најголемата казна од 160 милиони евра ја доби Samsung. Во картелот бил вклучен и Micron но таа компанија ќе добие имунитет бидејќи ја открила измамата и соработувала со властите.

Прочитај повеќе