Hacker Rank е сервис кој се обидува да ја пронајде вистинската работа за секој развивач. Организацијата сега споделува дел од податоците кои ги има во својата база со надеж дека ќе им помогнат во иднина. Еве дел од интересните податоци од истражувањето во кое учествувале 39.441 девелопери. Најголем дел од развивачите почнуваат да кодираат како помлади. […]

Прочитај повеќе

IT.mk е медиумски спонзор на CareerLaunch, текстот е ПР текст на Career Launch. CareerLaunch е место каде што ќе го најдеш одговорот на прашањето „Што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш?” На 5-ти и 6-ти мај, петок и сабота во Универзитетска Библиотека „Св. Климент Охридски”, Summer Work and Travel Alumni Македонија во соработка со Младински Инфо […]

Прочитај повеќе

Често кога разговарам со македонските стартапџии муабетиме околу нов производ на Product Hunt, некој блог на Medium или пак нова прочитана книга. Сепак, тоа што за некои луѓе се препораки за нови филмови и серии, за стартапџиите и претприемачите се книгите. Ги прашав македонските стартапџии да ни кажат кои се книгите кои најмногу им оставија […]

Прочитај повеќе

Деновиве низ Скопје лесно се забележуваат билборди и онлајн реклами со цитати на познати глумци и историски личности за работата и успехот во животот. Кампањата е од сервисот Кариера.мк, кој е нов македонски сервис кој ќе се обиде да им помoгне на граѓаните да ја пронајдат својата нова работа. Платформата е дело на тим кои колективно […]

Прочитај повеќе

„Откриј се себе си: изгради кариера и направи импакт“ е името на првиот онлајн курс организиран од Асоцијацијата за едукација Младиинфо Интернационал од Македонија и нејзините партнери. Курсот, кој е бесплатен, се состои од четири поглавја: личен развој, професионален развој, општествен и одржлив развој. Курсот за младински развој ќе трае вкупно 4 недели (ќе ви […]

Прочитај повеќе

Минатата недела го најавивме првиот саем за вработување CareerLaunch и кариера кој има за цел да ги поврзе професионалците и талентираните студенти со македонски компании од овие индустрии. Денеска организаторите го објавија списокот на 13-те компании кои ќе земат учество на саемот и ќе ги презентираат своите отворени позиции за работа и пракса во четврток во Public Room. […]

Прочитај повеќе

На 13-ти октомври, четврток во Јавна соба (Public Room), Summer Work and Travel Alumni Македонија во соработка со Младински Инфо Клуб Скопје, ќе го организира првиот по ред CareerLaunch саем за започнување на кариера во најиновативните македонски tech и стартап компании. Настанот ќе трае од 14:00 до 19:00 часот и ќе учествуваат 15 компании, 7 […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е дел од серијата лекции и совети од CareerLaunch — саем за започнување кариера во најиновативните македонски tech и стартап компании.) Со растот на милениумската генерација во работните места, почнува да се менува и начинот колку вработените остануваат на своите работните места. Според Fast Company, се препорачува на секои 3 години да се менува работното […]

Прочитај повеќе

Дали сте биле на интервју за работа на кое постојано ви презентирале погрешни податоци, ве шетале од една во друга просторија, или не ви дале доволно податоци каде ќе продолжи интервјуто? Ова се само дел од триковите при регрутирањето нa кадри, а ги користат и најголемите светски компании. Google, Amazon и Facebook не се премногу […]

Прочитај повеќе

LinkedIn презентираше нова апликација, засега достапна единствено во САД, но со план за експанзија, која ќе им овозможи на студентите кои само што завршиле колеџ, полесно да дојдат до работа. Апликацијата ќе им овозможи на студентите уште додека студураат да дознаат колку побарување ќе имаат на пазарот на трудот кога ќе завршат со студиите, во зависност […]

Прочитај повеќе

(Текстот е дел од серијалот на тема ИТ Кариера во .мк општеството кој ќе ви помогне да ја пронајдете и добиете вистинската ИТ позиција за вас.) Дообразување и оспособување на нови кадри во идни дизајнери, создавачи и уредувачи на содржини, веб дивелопери итн. итн. е нешто што стана нов мост помеѓу “класичното” високо образование и пазарот […]

Прочитај повеќе

(„Производ на денот“ е серијал текстови од македонскиот стартап Brainster кој гради заедница на едукатори да го модернизираaт образованието. Ако ви се допадна овој пост, посетете го блогот на Brainster. Ако ја поддржувате оваа иницијатива споделете со пријателите) Да креирате совршено резиме кое ќе ве претстави во најдобро светло кај идниот работодавач не е воопшто […]

Прочитај повеќе