Муарем Реџепи е првиот пациент на кој му е вградено вештачко срце. Операцијата е направена на државната кардиохирургија, а ја изведе тим од доктори од државната кардиохирургија и Петар Ристески кој работи во Франкфурт. Операцијата траеше 2 и пол часа, лекарите се задоволни, а пациентот е во добра состојба. Механичко срце (Left Ventricular Assist Device) […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот стартап vHeart во иднина на многу пациенти болни од срцеви заболувања ќе им помогне да бидат поспокојни. Благодарение на технологијата, тие ќе бидат во постојан контакт со својот кардиолог, нешто како кардиолог во џебот. Стартапот е основан од Нина Шесто, научник, која го осмисли целиот проект, пишува Netokracija. Станува збор за комбинација од медицинско […]

Прочитај повеќе

Алгоритам е подобар за дијагностицирање на срцева аритмија од лекар. Вештачката интелигенција, може да се покаже клучна за навремено дијагностицирање и превенција, смета тимот на Ендрју Нг, од Станфорд. Тимот од Стенфорд алгоритмот го „наполни“ со куп ЕКГ податоци. Потоа го дотераа алгоритмот да ги препознава разликите помеѓу безопасната аритмија и сериозните проблеми. Вообичаено кардио […]

Прочитај повеќе