Додека Tesla се подготвува да претстави електричен камион, компанијата Cummins која 100 години произведува камиони, веќе го претстави првото вакво возило. Камионот е потполно електричен, а на место на горивото доаѓа 140KWh батерија. Дури и со оваа батерија камионот има релативно ограничено движење од 160 km со едно полнење. За полнење на батериите е потребен […]

Прочитај повеќе

Компанијата која излезе од автономните возила на Google, Waymo започнува со тестови на автономни камиони. Првиот камион кој доаѓа со технологијата од Waymo е Peterbilt 579. Google не е прв со технологијата за камиони. Автономните камиони на Otto се првите големи возила, но поради тужбите со Waymo, иднината на Otto е неизвесна. Во меѓувреме автономните […]

Прочитај повеќе

Стартапот Otto кој за 700 милиони US долари во август стана дел од Uber, ја заврши својата прва испорака. Автономен камион на компанијата возеше со просечна брзина од 90 километри на час, а камионот возеше од Форт Колинс до Колоардо Спрингс во САД. Растојанието помеѓу овие градови е околу 200 километри. Во текот на целото возење […]

Прочитај повеќе

Додека сите стартапи се фокусирани да креираат софтверско решение за било што, еден стартап започна да креира хардвер. Без изненадување, Fueloyal и нивното паметно капаче за гориво го носат приматот на „најиновативниот македонски стартап“ бидејќи успеаја да направат нешто со неверојатен потенцијал и беа наградени со стотици илјади долари инвестиција. Иако стартапот не е вистински […]

Прочитај повеќе

Паметното капаче за гориво на Fueloyal, македонско-хрватски стартап, се најде меѓу 500-те стартапи кои ќе добијат шанса да се претстават на Mobile World Congress 2015 во Барселона, кој се одржува од 2-ри до 5-ти март. Конференцијата е една од најголемите саеми за технологии, и е одлично место каде Fueloyal ќе се претстави пред потенцијалните инвеститори […]

Прочитај повеќе

Fueloyal е македонско-хрватски стартап кој ќе се обиде да им помогне на компаниите превозници да се справат со кражбата на гориво. Започнат е од Игор Христов, основач на 4Virtus, и од Јурица Магочи, основач на Roadmiral, кој има бизнис во САД. Затоа дел од Fueloyal е базиран во САД, каде ќе може да конкурира на […]

Прочитај повеќе

Сите камиони и автобуси кои превезуваат низ Европа ќе мора да имаат мемориски картички и дигитални тахографи кои ќе ја мерат брзината на возилото низ целиот пат, колку време е возено и колку време одмарало, пишуваат .мк медумите.

Прочитај повеќе