Калифорнија изгласа закон со кој се забранува забавување и блокирање на интернет содржината. Законот се однесува и за мобилната и за домашната интернет мрежа, јави Verge. Со ова во Калифорнија ќе ја добие заштитата која целата територија на САД ја имаше до пред неколку месеци. Одлуката е донесена со гласови на сите претставници на Демократската […]

Прочитај повеќе

Гувернерот на Калифорнија, Џери Браун треба да потпише закон со кој оваа држава од 2045 година ќе снабдува со електрична енергија исклучиво од обновливи извори. Секако главна причина за ова се климатските промени кои Калифорнија можеби и најдобро ги почувствува оваа година. Суша и рекорден број на пожари ја погодија Калифорнија како никогаш досега. Сенатот […]

Прочитај повеќе

Куќа во скопската населба Тафталиџе ќе биде првиот прототип на домашна електрична централа. Целиот фотоволатичен систем  е изработен и дизајниран од ЕВН. Мини централата е со максимална моќност од 3kW. За ова на кровот на куќата се поставени 12 панели. Системот е достапен од ЕВН и компанијата им го нуди на сите домаќинства. На отворањето […]

Прочитај повеќе

Лоша вест за компаниите кои тестираат автономни возила во Калифорнија, но добра вест за патниците. Компаниите можат да тестираат со или без возач, но тестовите мора да бидат бесплатни за патниците. Досега во Калифорнија не можеа да се пренесуваат патници без возач кој може да преземе контрола врз автомобилот. Сега има два начини на кој […]

Прочитај повеќе

Cisco објaви дека донира 50 милиони долари на фондацијата Destination:Home. Донацијата ќе биде во следните 5 години, а целта е да има се помогне на бездомниците со престојувалишта. „Долго време велиме дека од нас зависи ставањето крај на бездомништвото во нашата заедница. Cisco во целост го прифати овој концепт, и правиме чекор да покажеме лидерство […]

Прочитај повеќе

Компаниите кои тестираат автномни возила во Калифорнија можат да заборават на возачите. Одделот за моторни возила одлучи дека компаниите кои тестираат од 2 април, тоа можат да го прават без возач. Досега законот велеше дека мора да има човек возач кој ќе мора да биде подготвен да преземе контрола врз возилото. Тоа значеше дека возилата […]

Прочитај повеќе

Судот во Калифорнија ја отфрли тужбата на Apartment Investment & Management Company против Airbnb. Компанијата го обвини Airbnb  дека ги поттикнува корисниците да ги прекршат своите договори за наем. Ова се овозможува преку подзакуп на изнајмениот простор. Во сопственост на Apartment Investment & Management Company’s се над 50.000 станови. Компанијата поднесе тужби во Калифорнија и Флорида и […]

Прочитај повеќе

Дали и Samsung ќе се вклучи во трката за автономни автомобили? Компанијата доби дозвола од властите во Калифорнија да започнe со тестови на возила, јави Reuters. Со ова трите најголеми компании поврзани со паметни возила, Google, Apple и Samsung, сега имаат дозвола за тестирање. Од мај Samsung има дозвола да тестира сензори и софтвер во […]

Прочитај повеќе

Калифорнија ќе им обезбеди на автономните автомобили простор во кој ќе можат да возат. Ова беше случај и досега, но сега законот е проширен и на: возилата без волан; без педали; но и без човек возач. Гувернерот Џери Браун објави дека се одбрани реони во кои ќе може да се тестираат возилата. Дополнително брзината во овие зони […]

Прочитај повеќе

Drive.ai е нов стартап кој доби 12 милиони долари инвестиција да развие и тестира вештачка интелигенција за автономните возила. Станува збор за 13-та компанија која доби дозвола од властите да тестира на јавните патишта во, јави Wall Street Journal. Целта на компанијата е да креира вештачка интелигенција која ќе биде подобар возач на автомобилите. Компјутерите […]

Прочитај повеќе

Американското Федералното истражно биро (FBI) истржува 11 физички напади врз интернет инфраструктурата во Калифорнија. Нападнатата инфраструктура е во регионот на Сан Франциско, а првите напади се забележани од пред една година, јави USA Today. Нападите се едноставни, но за нив е потребен соодветен алат, кој овозможува отстранување на заштитата на каблите пред да бидат исечени […]

Прочитај повеќе

На барање на Electronic Frontier Foundation и American Civil Liberties Union, наскоро Калифорниа може да добие одредба за приватност по европските теркови, вели ZDNet. Иницијативате е во калифорниското собрание и се расправа по неа на барање на пратеникот Бони Ловентал. Таа подразбира дека секоја компанија во рок од 30 дена ќе мора да одговори на […]

Прочитај повеќе