За само една година работа батеријата на Tesla ѝ заштеди на Јужна Австралија 40 милиони долари. Станува збор за истата батерија за која Елон Маск се обложи дека ќе ја направи за 100 дена или ќе биде бесплатна. Една година подоцна отплатени се 40 милион долари. Целата батерија чини 66 милиони, што значи дека некаде […]

Прочитај повеќе

Електричната мрежа која Tesla ја направи во Јужна Австралија е најголемата виртуелна електрана во светот. Сопствениците преку апликација за телефон го регулираат и набљудуваат работењето. Ваквата мрежа овозможува постојано доверливо снабдување, дури и кога има дефект.

Прочитај повеќе

Батеријата од 100 MW која Илон Маск ја вети во Јужна Австралија веќе започна да се исплаќа. Tesla неодамна го заврши батериски систем од 100 MW. Системот е најголем во светот, а веќе имаше успешен „тест“. Минатата недела термо-електраната Loy Yang од Викторија испадна од системот. За само 140 милисекунди батеријата автоматски се вклучи и […]

Прочитај повеќе

Илон Маск вети дека во Јужна Австралија ќе дизајнираат и креираат батериски систем од 100 MW. Кога ќе биде изграден, системот ќе биде најголем во светот. Ако овој предизвик не доволен, г. Маск се обложи дека системот ќе биде завршен за 100 дена. Ако системот не биде функционален на 1 декември оваа година, системот ќе биде […]

Прочитај повеќе

Австралиските интернет корисници ги убедија властите да го тргнат контроверзниот закон кој забранува анонимно коментирање на политички теми на интернет. Доколку австралијците сакаат да дискутираат политички теми мора да остават име и адреса или ќе бидат казнети со 1.250 австралиски долари (800 евра).

Прочитај повеќе