Британскиот суд од јужен Лондон пресуди. Основачот на контроверзниот Wikileaks, Џулијан Асанж ќе биде екстрадиран во Шведска каде тој е обвинет за сексуално насилство врз две жени. Британскиот судија го отфрли аргументот дека г. Асанж нема да добие соодветно судење во Шведска, каде законите против силување и сексуално насилство се строги. Според британскиот суд, сексуалното […]

Прочитај повеќе

Контроверзниот веб сајт за објавување доверливи документи остана без својот безбеден софтвер за доставување нови доверливи документи, тврди поранешниот втор човек на Wikileaks, Даниел Домшеjт-Берг кој објави книга Inside Wikileaks за неколкуте години поминати со основачот и негов „најдобар пријател“ Џулијан Асанж. Г. Домшеjт-Берг е еден од членовите кои се оделија од Wikileaks поради несогласување г. Асанж за како да се води сајто и сега планираат да стартуваат нов таков сервис – OpenLeaks.

Прочитај повеќе

Сајтот кој откри илјадници документи за војните во Ирак, Иран, илјадници димпломатските извештаи на САД, за кенискиот претседател, за се и сешто доверливо во своето четиригодишно постоење, е номинирал за 2011 Нобелова награда за мир.

Прочитај повеќе

Mагазинoт Time го прогласи основачот на Facebook, Марк Елиот Закерберг, како личноста на 2010-та. Американскиот магазин секоја година, од 1920-та, со фотографија на почетната страна ја овековечува личноста која најмногу влијаеше, за добро или лоши, на настаните во текoт на годината.

Прочитај повеќе

Контроверзниот сајт Wikileaks го изгуби својот .org домен кој беше изгасен од американскиот интернет провајдер, беше тргнат од серверите на Amazon, се повлече и PayPal преку кој одеа донациите за сајтот, а сега и Швајцарската пошта ја изгаси финансиската сметка на основачот на Wikileaks, Џулијан Асанж.

Прочитај повеќе