Скопјани наскоро ќе можат да се возат со електричен автобус. Автобусот е произведен од израелската компанија Chariot Motors и ќе вози на линијата „15“. Возилото може да превезува 85 патници, а пробниот период ќе трае шест месеци. Автобусот ќе биде дел од јавниот превоз и ќе вози како и останатите автобуси на оваа линија. Постројките […]

Прочитај повеќе

JSP Live е една од многуте автобуски апликации кои го следат јавниот превоз во Скопје. Апликацијата е дело на Томче Делев и е достапна на Google Play. Интересно за оваа апликација е што го следи сообраќајот во реално време и ви овозможува подобро да се организирате. Со оглед дека надвор е ладно, и најчесто загадено, […]

Прочитај повеќе

ЈСП Возен ред е iOS апликација на Александар Ангелов. Апликацијата ќе им помогне на сите корисници попрактичнен начин за користење на јавниот сообраќаен автобуски превоз. Апликацијата ги има истите податоци што се достапни и на веб-страницата на ЈСП, но ги прикажува попрегледно. Преку табеларен приказ апликацијата му овозможува на корисникот веднаш да забележи за колку […]

Прочитај повеќе

Без никакво сомневање, замената на хартиени картички со нови електронски картички е одлично решение. Имплементацијата на истото, не баш. Најголемиот проблем е со ограничувањето за купувањето на билетите. Дополнително, чудното инсистирање на ЈСП за плаќање со мобилен или електронски билет е проблематично; главна причина е тоа што двата телеком оператори не се еднакво третирани и билети […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Борис Ристовски, кој верува дека проблемот со јавниот превоз е поголем од промената на навиките за електронските картички, а можностите за ЈСП се уште поголеми.) Eдна од мерките за намалување на загадувањето на воздухот е препораката за користење на јавниот превоз наместо возење автомобил. Самата препорака е во ред, но […]

Прочитај повеќе

Јавното сообраќано претпријатие Скопје, организира хакатон во кој учесниците треба да креираат софтвер за оптимизација на бројот на патници на неколку линии. Решението треба да ги направи поатрактивни линиите: 2, 5, 19, 22 и 57. Настанот е организиран во партнерство со: Фондот за иновации и технолошки развој; Градот Скопје; Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП); Факултетот […]

Прочитај повеќе

Град Скопје започна со проектот, вреден 3 милиони евра, да ги автоматизира наплатите во јавните автобуси. Сега ќе има три типа на електронски картички кои ќе служат како билети, и кои ќе се поминуваат на електронскиот читач закачен на вратите на автобусите. Најавено е дека со овој нов систем ќе се овозможи и купувања на […]

Прочитај повеќе

Од август во автобусите на ЈСП и на приватните превозници во Скопје треба да започне наплатата со електронски картички. Инсталирањето на опремата ќе се одвива во неколку фази и нема да го наруши нормалното одвивање на превозот на патниците, велат од ЈСП за Утрински весник. Уредите за електронска наплата ќе се монтираат во 500 автобуси, […]

Прочитај повеќе

Понекогаш едноставна апликација е далку покорисна од некои кои сакаат да бидат што е можно пофункционални. Затоа ЈСП Возен Ред, Android апликација од Томче Делев, е нова апликација на денот. Како што и кажува името им помага на корисниците да се снајдат со градскиот превоз во Скопје. Апликацијата е едноставна за користење и овозможува следење […]

Прочитај повеќе

Сигурно чувте за интернет во автобуси, звучи како интересен проект, но реалноста бара многу попрактични решенија кога се работи за јавниот превоз.

Нарекувајќи го „ЈСП/Таxi Мобиле“, Горјан Јовановски направи ефикасна мобилна верзија на страната на ЈСП. Преку мобилните страни кои се направени да не трошат многу интернет можат да се најдат термините кога и каде пристигаат скопските автобуси. Доколку не ви се чека, тогаш преку истиот сајт разгледувате броеви на такси служби.

Прочитај повеќе