Скопјани наскоро ќе можат да се возат со електричен автобус. Автобусот е произведен од израелската компанија Chariot Motors и ќе вози на линијата „15“. Возилото може да превезува 85 патници, а пробниот период ќе трае шест месеци. Автобусот ќе биде дел од јавниот превоз и ќе вози како и останатите автобуси на оваа линија. Постројките […]

Прочитај повеќе

TransInfo од ЈСП Скопје е апликација која на корисниците треба да им го олесни транспортот низ градот. Веб сервисот доаѓа со три функционалности.  „Линии“ кои озвозможуваат корисниците да ги прегледаат автобуските линии и станиците. Освен почетната и крајната станица, корисникот може да ги прегледа и сите станици на рутата. „Станици“ овозможува за секоја постројка на ЈСП корисникот […]

Прочитај повеќе

По 24 часа развој и многу повеќе време минато во менторски сесии, заврши хакатонот организиран од ЈСП и Фондот за иновации и технолошки развој. Пет тимови го претставија своето решение за популаризација на линиите, а три за дизајнот на автобуската станица. Победници се тимот Loyal Green за популаризација на линиите, и urban lab 1 за […]

Прочитај повеќе

Пет тимови под менторство на професори од Факултетот за информатички науки и компјутерски инженерство и Машинскиот факултет ја креираат иднината на автобуските станици во Македонија. Проектот е дел од Фондот за иновации и технолошки развој. Покрај фондот учествувват и: ЈСП СКопје; Град Скопје; UNDP и Министертвото за образование и култура. Целта на проектот е промоција […]

Прочитај повеќе

Започнуваат подготовките за двата хакатони организрани од Јавното сообраќајно претпријатие – Скопје.  Во петок на 23 септември од 11:00, е првата од серијата инфо сесии за запознавање со деталите, а настанот е во просториите на Технолошко металуршки факултет. Идејата е заинтересираните да се запознаат со процесот на аплицирање за натпреварите „Скопски автобуски хакатон“ и „Паметна автобуска постојка“. Инфо […]

Прочитај повеќе

Јавното сообраќано претпријатие Скопје, организира хакатон во кој учесниците треба да креираат софтвер за оптимизација на бројот на патници на неколку линии. Решението треба да ги направи поатрактивни линиите: 2, 5, 19, 22 и 57. Настанот е организиран во партнерство со: Фондот за иновации и технолошки развој; Градот Скопје; Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП); Факултетот […]

Прочитај повеќе