Joomla e CMS (Content Management System) со отворен код и се користи за креирање на страници и блогови, а во својата нова верзија носи и неколку промени, како што се можноста за копирање на темплејти, оневозможување на промена на корисничките имиња и профили, инсталирање на повеќејазична поддршка и слично. Joomla 3.0 доаѓа со оптимизација за […]

Прочитај повеќе

Македонската Joomla! заедница направи истражување за застапеност на системите за менаџирање содржини (CMS) кај македонските веб сајтови. Според истражувањето кое го отчитувал мета тагот <generator>, Joomla e убедливо најкористен CMS, користен од 12.94% од активните македонски домени кои дозволиле пристап до мета информацијата. За истражувањето се искористени регистарот на МАРНет, страната домеj.от.мк која ги следи […]

Прочитај повеќе

Објавена е новата верзија, 1.6, на популарниот Joomla, систем за менаџирање на сајтови, која би требало да даде поголема контрола на дизајнерите и корисниците на сајтови. Јoomla е еден од поедноставните за користење CMS-и кој е симнат над 22 милиони пати.

Прочитај повеќе