Се чини дека Facebook беше премногу оптимист кога излезе на берзата. Од почетната цена од 38 долари за акција, која во почетната возбуда достигна и 42 долари, сега акциите се продаваат за 28,80 долари. Вредноста на друштвената мрежа падна на 61,9 милијарди долари од првичните 104 милијарди. Ова опаѓање на вредноста продолжува и покрај вестите […]

Прочитај повеќе

Инвеститорите во мрежата поднесоа тужби против Facebook, Mark Zuckerberg, Morgan Stanley и банките, обвинувајќи ги дека ги лажирале извештаите кои прикажуваат „значително опаѓање“ на идните приходи засновани на зголемениот користење на мобилните апликации, пишува Reuters. Facebook минатата недела излезе на берзата, но вредноста на акциите опаѓа постепено, моментално се намалени на 18 отсто, на 31 […]

Прочитај повеќе

По осум години, Facebook веќе не е приватна компанија. Од денес излегува на њујоршката берза нудејќи 420 милиони акции по поединечна цена од 38 долари. Друштвента мрежа очекува да добие околу 16 милијарди долари од првиот ден на тргувањето. Ова е најголемото почетно нудење во историјата на САД што ќе ја качи вредноста на Facebook […]

Прочитај повеќе

Facebook го надополни својот формулар за излегувања на берзата, додавајќи нови статистики за својата доминација. Друштвената мрежа е се поблиску до милијардата на Google. Сега има 901 милиони активни корисници кои се логираат секој месец. Од нив, скоро 500 милиони ја користат мрежата преку мобилен телефон. Ова се неверојатни бројки, иако растот во бројот на […]

Прочитај повеќе

Facebook конечно стана фирма која јавно може да се тргува со ознака „FB“. Целта на компанијата е да соберат 5 милијарди долари. Ако успее да ги собере овие пари кои му се потребни за понатамошни инвестиции и развој, тоа ќе ја стави друштвената мрежа меѓу најголемите јавни надавања во историјата. Според експертите, вредноста на седум […]

Прочитај повеќе

Zynga, компанија стартувана во 2007-ма година која стана хит поради друштвените игри на Facebook, како FarmVille, MafiaWars и многу други, ќе излезе на берзата во јавно надавање од кое се очекува да собере 1 милијарда долари. Со тоа вредноста на компанијата може да се искачи на 20 милијарди долари, што е двојно повеќе од 8-те милијарди долари колку вреди Electronic Arts, компанија која креаира малку посериозни игри.

Прочитај повеќе

LinkedIn излезе на берзата започнувајќи го јавното надавање со 45 долари по акција, a искачувајќи се до 112 долари по акција што е 150 отсто повеќе што значи дека компанијата достигна вредност од неверојатни 10 милијарди долари. LinkedIn, основан пред осум години, е најголемото јавно надавање на интернет компанија по Google.

Прочитај повеќе

И Facebook и Google размислуваат или да го купат Skype или да направат заедно некаква соработка откако Skype го одложи излегувањето на берзата, пишува Reuters повикувајќи се на анонимни извори.

Прочитај повеќе

Сервисот за групно купување и дневни попусти од локални продавници е проценет на 15 милијарди долари, пишува New York Times. Интересното тука е штo Groupon e 2 години старa старт-ап компанија.

Прочитај повеќе

Вредноста на Facebook се проценува на неверојатни 50 милијарда долари по нова инвестиција од 500 милиони долари, пишува New York Times. Друштвената мрежа сега вреди повеќе од eBay и Yahoo, веднаш зад Аmazon и Google.

Прочитај повеќе

Facebook вреди повеќе од Ebay и е трет најголем интернет бизнис по Amazon и Google во САД, вели Bloomberg. Оваа проценка е направена според SecondMarket, онлајн пазар за тргување на акции од приватни компании, Facebook вреди неверојатни 41 милијарда долари. Единствено пред Facebook се Amazon кои вредат 74.4 милијарди долари, и се разбира Google кој вреди 192.9 милијарди долари.

Прочитај повеќе