Новата надградба на мапите на Google има за цел да го поедностави користењето на апликацијата за најкорисните информации. Секако кога зборуваме за најкорисни функционалности мислиме на состојбата со локалниот сообраќај и јавниот превоз. Функционалностите се споени во нов дел „commutes“ (превоз) и тука може да ја видиме состојбата со патиштата. Секако доколку ги имате вклучено […]

Прочитај повеќе

Без никакво сомневање, замената на хартиени картички со нови електронски картички е одлично решение. Имплементацијата на истото, не баш. Најголемиот проблем е со ограничувањето за купувањето на билетите. Дополнително, чудното инсистирање на ЈСП за плаќање со мобилен или електронски билет е проблематично; главна причина е тоа што двата телеком оператори не се еднакво третирани и билети […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Борис Ристовски, кој верува дека проблемот со јавниот превоз е поголем од промената на навиките за електронските картички, а можностите за ЈСП се уште поголеми.) Eдна од мерките за намалување на загадувањето на воздухот е препораката за користење на јавниот превоз наместо возење автомобил. Самата препорака е во ред, но […]

Прочитај повеќе

По 24 часа развој и многу повеќе време минато во менторски сесии, заврши хакатонот организиран од ЈСП и Фондот за иновации и технолошки развој. Пет тимови го претставија своето решение за популаризација на линиите, а три за дизајнот на автобуската станица. Победници се тимот Loyal Green за популаризација на линиите, и urban lab 1 за […]

Прочитај повеќе

„Хакирани сте, сите податоци се криптирани!“, ова е пораката која може да се прочита на станиците за јавен превоз во Сан Франциско, популарно наречен Муни. Освен ова на терминалите се забележани и пораките „Не работи“ и „Бесплатен превоз“. „Хакирани сме“, тврди анонимен работник од Муни, додавајќи дека проблемот е од петокот. Пораката која ја добиле […]

Прочитај повеќе

GoEuro е берлински стартап основан во 2013-та година, кој сака да го поедностави превозот на подолги релации, и кој успеа да добие инвестиција од 45 милиони евра од повеќе инвеститори, помеѓу кои повторно се најде Goldman Sachs, но и Atomico, Јури Милнер, Том Стафорд, Себастијан Симијатковски и Илка Пананен. Најголем дел од инвестициите во стартапите […]

Прочитај повеќе

Жителите на главниот град на Србија наскоро за ќе можат да се возат со електрични автобуси. Нeколкуте електрични автобуси ќе бидат набавени како дел од замената на возниот парк на Белградскиот јавен превоз, односно обнова на педесетина автобуси, јави 24sata. Ова ќе придонесе кон „поголема удобност за патниците и ја намалуваат емисијата на штетни гасови […]

Прочитај повеќе

Oсновачот на Tesla Motors, SpaceX и PayPal, Илон Маск, го објави дизајнот на Hyperloop, новиот супербрз транзитен систем. За почеток Hyperloop ќе ги поврзува Лос Анѓелес и Сан Франциско, а не е исклучена можноста доколку проектот се докаже како профитабилен, првата локација која ќе биде додадена да биде Лас Вегас. Оваа дестинација не е случаен избор […]

Прочитај повеќе

Hyperloop е концепт за нов револуционерен јавен превоз замислен од Илон Маск, визионер и извршен директор на Tesla Motors и SpaceX. Спoред г. Маск, Hyperloop може да се објасни како како спој помеѓу Конкорд, електромагнетен топ и маса за „Air Hockey“. Планот на овој нов јавен превоз, односно алфа верзијата, ќе биде објавен јавно на […]

Прочитај повеќе

Две регионални мобилни апликации влегоа меѓу петте финалисти на Startap 2.0, европски натпревар за мобилни апликации. Trambus и Taksiko ќе имаат шанса да импресионираат на Nonick, интернационална конференција за интернет трендови во Билбао на 17-18 јуни.

Прочитај повеќе

Сигурно чувте за интернет во автобуси, звучи како интересен проект, но реалноста бара многу попрактични решенија кога се работи за јавниот превоз.

Нарекувајќи го „ЈСП/Таxi Мобиле“, Горјан Јовановски направи ефикасна мобилна верзија на страната на ЈСП. Преку мобилните страни кои се направени да не трошат многу интернет можат да се најдат термините кога и каде пристигаат скопските автобуси. Доколку не ви се чека, тогаш преку истиот сајт разгледувате броеви на такси служби.

Прочитај повеќе