Британскиот производител на автомобил, Jaguar, најави дека од 2025 целото портфолио на компанијата ќе биде електрични автомобили. Со ова Jaguar ќе им се приклучи на Tesla,  и на неколку помали производители кои произведуваат исклучиво електрични возила. За реализација на овој план Land Rover Jaguar во 2024 ќе го претстави првото електрично возило од серијата. Во […]

Прочитај повеќе

Британскиот производител на луксузни автомобили Jaguar го претстави ветробранското стакло за проширена реалност кое ќе направи возењето да наликува на видео игра, јави TopGear. Проширената реалност ќе им овозможи на возачите на стаклото додека возат да ја видат најбрзата патека, презентација на брзиномерот, времето на последниот извозен круг и времето на најбрзиот круг. Дополнително како […]

Прочитај повеќе

Titan е новиот супер компјутер на Министерството за одбрана на САД. Titan ќе има пресметковна моќ од 20 петафлопи или 40 квадрилиони пресметки во секунда. Новиот супер компјутер е всушност надградба на Jaguar, кој беше претходниот суперкомпјутер на Оук Риџ. Според CNN, суперкомпјутерот ќе може да помогне за подобро разбирање на климатските промени, биогорива, нови материјали, нуклеарна енергија […]

Прочитај повеќе

Jaguar останува најбрзиот компјутер во светот според новата листа на топ500 суперкомпјутери во светот. Во оваа листа на второ место се искачи кинескиот Nebulae, оред американскиот Roadrunner. Најмногу суперкомпјутери има САД со повеќе од половина на листата, додека следуваат Британија со 28, Кина со 24, Франција со 26 суперкомпјутери…

Прочитај повеќе

Супер компјутерот Jaguar се најде на првото место на листата на топ 500 супер компјутери во светот. Jaguar се наоѓа во Националната лабораторија во Оак Риџ, САД и се користи за проучување на промените во климата и нејзините ефекти.

Прочитај повеќе