Yahoo официјално ја најави Мариса Маер како своја нова извршна директорка. Г-ѓа. Маер ќе треба да го „оживее“ фокусот на иновации и да ги зголеми приходите на компанијата која веќе некое време се мачи да ја постави стратегијата – дали се медиумска компанија која дистрибуира содржина или се интернет пребарувач кој нуди и други сервиси […]

Прочитај повеќе

Yahoo од следната недела има нов извршен директор. Скот Томпсон, кој го водeше тимот за онлајн плаќање на PayPal, ќе го преземе кормилото на интернет пребарувачот кој во последниве години се наоѓа опколен со прејака конкуренција. Yahoo во семптември ја отпушти Керол Бартц, а до сега компанијата беше водена од бордот кој одби две понуди […]

Прочитај повеќе

На местото на Лео Апотекер, кој беше на функција извршен директор во Hewlett-Packard само 11 месеци и кој е отпуштен поради недоверба од бордот и инвеститорите, сега е поставена милијардерката Мег Витман. Нејзината задача ќе биде да ги убеди инвеститорите дека компанијата е во ред, иако веднаш по поставувањето акциите на HP паднаа на најниска […]

Прочитај повеќе

Новиот извршен директор на Аpple, Тим Кук, веднаш по седнување на фотељата им се обрати на вработените преку имејл велејќи им дека работењето со Стив Џобс „беше привилегија“ и дека Apple „нема да се смени“. Еве го имејлот од г. Кук до вработените, првин објавен од Ars Technica кои ја потврдија неговата веродостојност: „Тим: Возбуден […]

Прочитај повеќе

Стив Џобс, човекот кој успеа Apple да ја направи најмоќната технолошка компанија во светот, си даде оставка на позицијата извршен директрор. Стив Џобс отстапува од оваа позиција после 14 години, а на негово место ќе дојде Тим Кук, досегашниот директор за операции и десна рака на г. Џобс. Во извештајот на бордот на директори на […]

Прочитај повеќе

Досегашнииот извршен директор Ерик Шмит, кој го водеше Google 10 години, почнувајќи од 2001-ва кога основачите Лери Пејџ и Сергеј Брин имаа само 28, односно 27 години, се повлече од функцијата наведувајќи во блог пост дека одлуката е „заради поедноставување на менаџментската структура и забрзување на одлуките“.

Прочитај повеќе