Неважно во кој програмски јазик програмерите кодираат, се уште не постои таа свест за безбедносно програмирање и користење на безбедносни функции и методологии кога станува збор за развивање на комплетен софтверски пакет за комерцијална или бесплатна апликација, вели Ѓоко Крстиќ, безбедносен експерт од македонската Zero Science Lab, кој објави ново истражување за Balero CMS. Истражувањето […]

Прочитај повеќе

Microsoft продолжува со изненадувањата. Сега компанијата овозможи употреба на .NET и Visual Studio за развој на софтвер и на Linux, Mac OS X, iOS и Android. Дополнително компанијата најави дека .NET Core stack ќе биде со отворен код од ASP.NET, па се до Core Runtime and Framework. Заедно со оваа најава дојде и најавата за […]

Прочитај повеќе

Microsoft за прв пат го сподели изворниот код на MS-DOS и Word. Станува збор за MS-DOS 2.0 и Word 1.1 верзиите кои се споделени со јавноста во Музејот за компјутерска историја во Калифорнија. Кога беа објавени, оперативниот систем, во 1982-ра година, и текст-едиторот во 1990-та, значително ја зголемија популарноста на домашните компјутери и се дел […]

Прочитај повеќе

Oppo N1 e првиот паметен телефон со CyanogenMod кој доби официјална поддршка од Google. Телефонот излегува еден ден пред католичкиот Божиќ, и е одличен подарок за љубителите на Android кои сакаат поголема персонализација.Покрај ова објавен е и „factory image“ на N1 за „безбедно враќање назад по хакирањата“. Освен ова Cyanogen го издаде и кодот за […]

Прочитај повеќе

Adobe започна бесплатно да го нуди Photoshop! За жал станува збор само за првата итерација на софтверот за обработка на слики – Photoshop 1.0 кој е стар над 23 години, но „интересно Photoshop 1 во 1990-та e далеку помоќен од Microsoft Paint во 2013-та“, пишува The Next Web. Adobe во соработка со Computer History Museum го […]

Прочитај повеќе

Можеби најдобро би било да започнам со бројки за тоа колку би чинел целиот лиценциран софтвер и колкава би била казната доколку го користите нелегално. Сигурно и вие не сакате да размислувате за овие црни сценарија и давање пари, па затоа прочитајте ги алтернативите кои ви стојат на располагање и зачувајте ги парите што планирате […]

Прочитај повеќе

Во текот на минатата недела од Canonical ја објавија мобилната верзија на Ubuntu, а нешто подоцна истиот беше инсталиран на Galaxy Nexus и беа објавени системските побарувања. Инсталационата слика за Ubuntu за Galaxy Nexus и изворниот код ќе биде објавен при крајот на февруари, вели Алан Поуп од Canonical, кој беше попрецизен за разлика од […]

Прочитај повеќе

Минатата недела се одржа е-Општество 2012 чија тема беше „Отворено образование за отворено општество“ на која се дискутираше за користењето на слободниот софтвер и отворените ресурси во образовните установи. Изненадувачки беше фактот дека голем дел од професорите, без разлика на нивната старост, се заинтересирани за промени во образованието и се спремни да ја користат технологијата […]

Прочитај повеќе

Според информациите на Државниот завод за статистика на Македонија во 2010 и 2011 година употребата на слободен софтвер бележи раст во приватниот сектор (мали, средни, големи претпријатија) и јавниот сектор (министерства, агенции, јавни претпријатија и локална самоуправа), вели Слободен софтвер Македонија. Еве го останатиот дел од нивното соопштение: Во 2010 година употребата на „бесплатен (open […]

Прочитај повеќе

Програмерите сега ќе можат да го симнат изворниот код на најновата верзија на мобилниот оперативен систем на Google. Koдот на Android 4.1 Jelly Bean може да се симне преку АOSP (Android Open Source Project) под името „Android-4.1.1_r1“. Откако ќе го симнат кодот, индивудалните програмери ќе можат да започнат со креирање на персонализирани функционалности на Jelly Bean, додека […]

Прочитај повеќе

Хакери што се нарекуваат себеси Lords of Dharamaja го објавија изворниот код на алатката за далечински пристап pcAnywhere на Symantec, која е една од најголемите безбедносни компании во светот. Претходно хакерите бараа 50.000 долари од Symantec за да не го објави кодот. Хакерите кои стојат позади ова „изнудување” тврди дека ги прелажале Symantec да му понудат […]

Прочитај повеќе

HP во декември најави дека ќе го отвори кодот на мобилниот оперативен WebOB, а сега, месец дена покасно, и официјално го стартува проектот. HP го отвори кодот на

Прочитај повеќе