По повод третата изложба на астро-фотографии насловена „Поглед во недоглед“, која се одржува од 8 февруари до 16 февруари во Музеј на Град Скопје разговараме со Горан Петров и Филип Парталовски, претставници на Скопско Астрономско Друштво, кои воедно се и организатори на изложбата. Почнуваме од основите, што всушност е астро-фотографија? Какви типови на астро-фотографија постојат? Астро-фотографија е […]

Прочитај повеќе

„Дизајн е процес кој ја менува постоечката ситуација, во посакувана“, оваа дефиниција неодамна ја сподели легендарниот дизајнер Милтон Глејзер. Оваа недела студентите на насоката Индустриски дизајн од Машинскиот факулет ќе се обидат и да го потврдат ова. Факулетот организира изложба под името „Дизајнирање на еволуцијата“ на која ќе бидат претставени дела дизајнирани на факултетот последниве […]

Прочитај повеќе

Нова Instagram изложба се одржува во Concept 37, овој пат 25 автори од Македонија, членови на групата Инстаграмџии, ќе ги изложат своите фотографии, пишува Oкно. Отворањето на изложбата е на 4-ти јуни, но сите заинтересирани можат да ја посетат во текот на неделата. Изложбата е продажна, а средствата од продажбата ќе бидат донирани за лекување […]

Прочитај повеќе

Vip оператор и Фото сојуз на Македонија организираат изложба на професионални фотографии направени со паметен телефон, поточно со Samsung Galaxy S4. Изложбата е секако промоција на камерата на телефонот, но знаејќи го квалитетот на таа камера – како и на камерите на другите high-end телефони – може да очекуваме квалитетни фотографии. Фотографиите од македонските градови […]

Прочитај повеќе

Додека ние се занимаваме со барокни фасади и викторијански бродови во Вардар, остатокот на светот не застанува проширувајќи ги рамките на тоа што досега можело да се нарекува уметност или да се изложува во музеи и галерии. Иако веќe и кај нас видео игрите срамежливо се најавуваат како помошно наставно средство, во Smithsonian American Art […]

Прочитај повеќе

За повеќето од нас уништен iPhone е штета. Штета дека убаво дизајнираниот вреден уред има скршено стакло, или проблем со софтверот. Но, за други, пукањето со Heckler & Koch револвер во iPhone 4 е уметност која ја демонстрира нашата приврзаност за овие нови и модерни технолошки уреди.

Прочитај повеќе

YouTube Play е проект на YouTube и познатиот музеј Гугенхајм чија цел е да ја истакне новата дигитална видео уметност. YouTube и Гугенхајм ги повикаа уметниците и ентузијастите ширум светот да приложат свој проект, по што беа пријавени над 23.000 видеа од 91 земја, од нив беа изберени 125 финалисти, и сега конечно се прикажаа 25-те победнички видеа кои ќе бидат изложени во Гугенхајм.

Прочитај повеќе

Гугенхајм во соработка со YouTube ги повикува сите уметници и ентузијасти до 31 јули да закачат креативно уметничко видео на YouTube.com/Play. Најдобрите 200 ќе бидат преставени на YouTube каналот на Гугенхајм, a потоа група уметнички експерти ќе одберат 20 видеа кои ќе бидат претставени во изложба во познатитите Гугенхајм музеи, првин во Њу Јорк, па во Билбао, Венеција и Берлин.

Прочитај повеќе

Фото клубот Козјак од Куманово вели дека е првиот фото клуб во Македонија кој стрима изложба во живо на интернет. Стримање во живо на културните случувања е одличен начин на една галерија, фото клуб, музичари или театар да допрат до ентузијастите и љубителите на уметноста кои не можат да присуствуваат на самиот настан.

Прочитај повеќе