Google потпиша договор со група на француски издавачи за плаќање на авторски права за онлајн содржина. Со ова e креиранa законска рамка со која Google и креаторите на содржина ќе може да преговараат за индивидуални договори. Ова е прв ваков договор и ќе „ја отвори вратата“ за нови договори со други издавачи во иднина. Издавачите […]

Прочитај повеќе

Не е никаква тајна дека со појавата на интернет голем дел од традиционалните медиуми забележаа пад во заработката. Исто така не е тајна дека дел од медиумите, но и државите за ова ги обвинуваат големите компании како Google и Facebook. Барањата за плаќање за содржината која се споделува на овие платформи не се нови, но […]

Прочитај повеќе

„Паметните телефони и таблет компјутерите го револуционизираа начинот како пристапуваме до информации, и денес луѓето конзумираат неверојатни количини на вести на својот мобилен“, вели Google во блог пост во кој го најави Accelerated Mobile Pages. Oва е одговорот на Google на Facebook Instant Articles, но и на дел условно помали сервиси како News на Apple. […]

Прочитај повеќе

Три бесплатни статии во ден, ова е новото ограничувањето кое ќе го наметнат Google и издавачите за содржините кои се зад „платежниот ѕид“. Познато како First Click Freе, oва се однесува на содржините за медиуми кои наплаќаат претплата, но кои сепак имаат договор со Google News да ги прикажува во својот пребарувачот. Пример, иако за […]

Прочитај повеќе

Google и Twitter заеднички ќе се обидат да им помогнат на издавачите нивните содржини да стигнат до што е можно поголем број на читатели. Најавената платформа на корисниците ќе им ги презентира сите податоци на нивните паметните телефони. Идејата зад платформата е да биде своевиден конкурент или алтернатива, на сличните сервиси кои доаѓаат како: Instant […]

Прочитај повеќе

Најголемите европски издавачи здружено се обидуваат да го ограничат влијанието на Google во Европа. Компаниите кои доаѓаат од Франција и Германија се најгласни во своето лобирање, а издавачите имаат многу забелешки, вели New York Times. Главна причина за лобирањето против Google е намалениот приход од печатените изданија, по се поизразеното префрлање на дигиталните платформи. Издавачите […]

Прочитај повеќе

Во текот на следните три години Google ќе донира 150 милиони евра на издавачите на вести во Европа. Средствата ќе бидат дел од поголем пакет кој ќе им помогне на издавачите самите да си помогнат и да заработат од сопствената присутност на унтернет, вели BBC. „Преку Digital News иницијативата, Google напорно ќе работи заедносо издавачите […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија се договори со  Apple, Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette Livre и Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck, околу истрагата на Европската комисија за договарање на цените на е-книгите. Дел од мерките на кои се обврзаа издавачите е отстранување на агенциските модели и исфрлање на клаузулата за „најповластена-нација“ во период од две години. Издавачите ќе можат да […]

Прочитај повеќе

Видео платформата на Google, YouTube  повторно ќе инвестира околу 100 милиони долари за финансирање на најпопуларните автори на видео содржини, јавува AdAge. Овие средства ќе бидат распределени на 30-40 отсто од партнерите на YouTube. „Нашата најголема цел беше да започнеме со екосистемот да донесеме одлични автори, да ја продлабочиме нашата соработка со компаниите кои се рекламираат […]

Прочитај повеќе

Американското Министарство за правда поднесе тужба против Apple и пет големи издавачи на книги поради местење на цените на електронските книги. Од петте издавачи, Hachette, HarperColling и Simon & Schuster кои се вмешани во заговорот, но тие веќе се спогодија со властите, пишува Bloomberg. Oстанатите два се Macmilan и Penguin. Министерството за правда ја поднесува […]

Прочитај повеќе

Откако сопственикот на Megaupload доби непријатна посета од властите, спроведувајки го интернационалниот закон за пиратерија, односно американскиот закон за пиратерија, но во Нов Зеланд, светот и интернет корисниците почнаа посериозно да го разбираат притисокот да се изгласаат легислативи како ACTA, SOPA, PIPA.  Веројатно инспирирани од неодамнешниот однос на музичката и филмската индустрија кон пиратеријата, вчера […]

Прочитај повеќе

Новите iBooks апликација за читање, и iBook Author апликацијата за креирање електронски книги, имаат потенцијал комплетно да го сменат образованието. Според тоа што беше прикажано на „едукативниот настан“ на Apple во четвртокoт, двете iBooks апликации ќе треба да бидат двигателот на револуцијата на користење на е-учебници во училиштата. Клучот во оваа нова идеја на Apple […]

Прочитај повеќе