GoPro е во потрага по содржини со кои би излегле надвор од рамката на производителите на хардвер, и би станале издавач на уникатни адреналински видеа. Една од идеите како да стигнат до таа цел е креирање на телевизиски канал на кој ќе бидат прикажувани видеата снимени од корисниците на GoPro камерите. Нова програма на GoPro […]

Прочитај повеќе

Откако Excubitor го доби „зеленото светло“ од гејминг заедницата на Steam, сега македонското гејминг студио Tesseract Interactive најави соработка со издавачот Kasedo Games кои ќе им помогне нивната игра да биде објавена за PC, Mac и SteamOS. Ова се одлични вести за македонскиот стартап кој иако започна како хоби, сега се доближува до конечно издавање […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија отвори истрага да испита дали Apple и уште пет издавачи преземаат несоодветни мерки да ја ограничат конкуренцијата на пазарот на е-книги. Петте издавачи се Hachette Livre, Penguin, Harper Collins, Simon & Schuster и Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck. Истрагата е започната по обвиненијата од компани кои не се именувани дека Apple заедно со петте […]

Прочитај повеќе

Денес презедов музика од интернет. Го сторив тоа законски, бидејќи делото е ставено на интернет од страна на издавачот и е слободно за преземање. Но, таквата негова одлука и воопшто достапноста на делото сама по себе, не беа доволни за јас да искликам од конечниот zip. Со оглед на ограниченото внимание што може да се […]

Прочитај повеќе

Google преговара со музичката индустрија да и ги отстапат правата за музиката со што ќе може да стартува онлајн музичка продавница. Google планира да им наплаќа на корисници 25 долари годишно да им ги чува песните во „облакот“ до кои потоа ќе може да се пристапи од било кое место или уред со интернет конекција. Освен чувањето музика, тоа ќе биде и продавница за музика, пренесува Billboard.

Прочитај повеќе

Кога се појави Kindle, читачот за дигитални книги на Amazon, и сличните такви уреди првото што си го помислив е зошто би некој читал книги на екран, кога може да ја има во хартиена форма со корици и мирис на права книга. Звучи логично, нели?

Прочитај повеќе