Иво Ивановски се повлекува од функцијата на министер за информатичко општество и администрација. Г. Ивановски го водеше министерството осум години, откако во 2006-та беше именуван како министер без ресор одговорен за ИТ општеството, за потоа да стане министер во 2008-ма година кога се формираше Министерството за информатичко општество, подоцна и за администрација. Тој ќе го […]

Прочитај повеќе

Интернетот е клуч за иднината на трговијата и рекламирањето во Македонија, изјави министерот за информатичко општество Иво Ивановски на конференцијата за современ маркетинг која се одржа во Скопје. Скоро сите македонски компании користат интернет, дури 91 отсто од нив според Заводот за статистика, и тие се почесто се вклучуваат во продавање на услуги преку интернет, […]

Прочитај повеќе

Собранието со 61 глас „за“ го изгласа Законот за медиуми чија цел наводно е да стави ред во медиуската сфера, од воведување на уредувачки структури до јавно објавување на инвеститорите и цензура на несоодветната содржина. Но, новиот закон, кој според многу здруженија е контроверзен и направен да се контролираат медиумите, нема да ги опфати „електронските […]

Прочитај повеќе

<Надополнето: 11.06.2013>  Се чини дека информацијата дека PayPal ќе дојде во Косово и Македонија е неофицијална. Официјално финансискиот сервис ќе дојде во Македонија, , според изјавите на МИОА, но не се знае кога. Михаил Стевчев од македонскиот стартап TweetsPie кои се на Webit во Истанбул ги контактираше преставниците на PayPal, кои се исто на конференцијата, […]

Прочитај повеќе

Приватните компании треба да ги искористат отворените податоци за да креираат мобилни и веб апликации во служба на граѓаните, вели ИТ министерот Иво Ивановски на конференцијата за е-Влада. Отворените сурови податоци ќе бидат објавувани од пет институции, и ќе им бидат достапни на компаниите 24 часа дневно во дигитална форма. Компаниите ќе можат да профитираат […]

Прочитај повеќе

Македонија, Србија и Црна Гора испратија заедничко писмо до Европската Комисија со кое побараа да имаат исти цени за роаминг услуги како што имаат и земјите-членки на Европската Унија. Писмото доаѓа по веста дека Европската Унија од 1 јули ги намали роаминг цените за 36 отсто. Намалувањето на цените за роаминг е дел од Дигиталната […]

Прочитај повеќе

PayPal наводно требало да биде во Македонија уште во 2008-ма година. Но кризата, несоодветните системи и, пред се, малата економија во земјата, го држат финансискиот сервис надвор од земјата, вели министерот за информатичко општество Иво Ивановски во интервју за Јади Бурек. Г. Ивановски повтори дека Македонија сменила многу закони за да обезбеди PayPal да влезе […]

Прочитај повеќе

Само 32 бизнис планови беа пријавени од можни 50 места во првиот конкурс за отварање на електронски продавници спонзорирани од Министерството за информатичко општество и администрација. Идејата зад проектот е локални бизнис да се пријават со свој бизнис план, а МИОА да им креира продавница и да им плати хостинг за една година, по што […]

Прочитај повеќе

Македонскиот пазар на .мк и .com.мк домени ќе се либерализира, што значи дека правни лица и компании ќе можат да се пријават како регистранти на .мк домените кои до сега ги издаваше Македонската академско истражувачка мрежа, МАРНет. Либерализацијата се случи една година од кога беше првично најавена. Во меѓувреме следуваше укинување на правилникот на МАРНет, […]

Прочитај повеќе

Tilla.mk е првата бесплатна веб продавница од проектот на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА). Интересно, иако овој проект беше најавен како „100 веб продавници за 100 македонски бизниси“, ИТ министерот Иво Ивановски најави дека сепак се избрани најдобри 31 бизнис планови, односно ќе има само 31 веб продавница, не 100, кои МИОА ќе […]

Прочитај повеќе

Во наредниот период ќе се отвори линија за помош која ќе го зголеми знаењето на родителите и децата за самозаштита, како и да ги насочи лицата кои сакаат да пријават детска порнографија на интернет, вели ИТ министерот, Иво Ивановски по состанокот на новото Советодавно тело за заштита на деца и млади од нелегални содржини на […]

Прочитај повеќе

ИТ министерот Иво Ивановски вели дека на Светскиот самит за информатичко општество во Женева, Македонија е оценета од страна на Обединетите Нации како една од најдобрите земји во светот кога станува збор за развој на широкопојасен интернет, високиот степен на застапеност и новата генерација на мобилни мрежи. Оваа е голема пофалба за „информатичкото општество“ како […]

Прочитај повеќе