Македонската апликација Bike Computer развиена од Venikom Mobile надмина 2 милиони преземања. Бројот на преземања раскажува само еден дел од приказната, а Bike Computer во 2020 го зголеми и бројот на дневни активни корисници за 190 отсто. Bike Computer официјално беше претставен во 2016 и уште од почетоците апликацијата е наменета за посериозни велосипедисти. Покрај […]

Прочитај повеќе

Апликацијата на Venikom, Bike Computer, достигна над 50.000 преземања на Android и преку 15.000 на iOS. Како што пишувавме во најавата на самата апликација, Bike Computer е наменет за сите велосипедисти и покрај стандардните опции за следење на вашата рута на возење со сите параметри, преглед на отчукувањата на срцето и слични функционалности, нуди и […]

Прочитај повеќе

Bike Computer е интересна апликација за сите велосипедисти која покрај стандардните опции за следење на вашата рута на возење со сите параметри, преглед на отчукувањата на срцето и слични функционалности, нуди и вградена безбедносна опција која ќе ви помогне во случај на незгода. Апликацијата, развиена од македонската Venikom Mobile, е достапна за Android и iPhone.  „Сите во […]

Прочитај повеќе

Mобилното прво. Од Microsoft до Google до македонската Venikom, ИТ компаниите се обидуваат да им покажат на сите веб сајтови дека мобилното станува неопходно. „Во наредниве пет години нашите проекции се дека дури 80% од посетите на медиумите ќе доаѓаат од мобилни уреди“, вели Иван Ивановски, директор во Venikom. „Мобилните посети во некои земји веќе […]

Прочитај повеќе

Во новата епизода од емисијата за игри GG.mk гостува Иван Ивановски, еден од основачите на Tesseract Interactive кои успеаја да ја објават првата македонска игра на Steam. Иван зборуваше за како од едно обично хоби креираа игра која доби 30.000 евра инвестиција и стана инспирација за сите македонски гејминг ентузијасти. Во интервјуто откри и дека […]

Прочитај повеќе

Еxcubitor, игра на македонското студио Tesseract Interactive кое започна како хоби, а се претвори во стартап во која се инвестирани 30.000 евра, сега е достапна да се симне и тестира. Играта е top down shooter кој тежи 500MB и иако е во алфа ваза и далеку од конечната верзија, изгледа одлично и е забавна за […]

Прочитај повеќе

Excubitor настана како хоби на Александар Јовановски и Иван Иваноски. Првите очекувања на малиот тим од шест програмери кои го оформија студиото Tesseract Interactive беа оптимистички, но и реални дека ќе биде тешко да се пробијат со играта бидејќи во Македонија не се инвестира во стартапи. Но, приказната се смени во февруари 2013-та година со […]

Прочитај повеќе

Кочани треба и може да биде поефикасен и подемократски град во кој граѓаните и властите слободно ќе комуницираат за идеите како да се креира подобра општина, велат Тоше Зафиров и Иван Ивановски од Komarec.com.mk. Oвој локален кочански портал ја стартува „Е-иницијативата за поголема демократија и поефикасно општина“ со која сака да ги мотивира граѓаните да […]

Прочитај повеќе

Македонската компанија Веником, која на пазарот постои веќе 15 години и воглавно се занимава со развој на апликативен економски и медицински софтвер, од неодамна создаде посебен тим со кој започна да произведува комерцијални iPhone апликации. Првата апликација која беше претставена на пазарот од компанијата е наречена iSeeYou и претставува навигациска алатка која овозможува лесно и приватно споделување на локацијата со пријателите и роднините.

Прочитај повеќе