Македонија е помеѓу последните држави во Европа, но сепак во горната третина на светско ниво, кога е во прашање квалитетот на телекомуникациската мрежа, покажува анализата на Меѓународната телекомуникациска унија (ITU), при Обединетите Нации. Добра (и очигледна) вест е дека бројот на семејства кој имаат пристап до интернет е значително поголем во однос на 2010, иако […]

Прочитај повеќе

Конференцијата на ITU под покровителство на ОН за пре-регулирање на Интернет ќе заврши со одбивање на ратифицирање oд страна на САД, Канада и Велика Британија, јавува BBC. Конференцијата ќе заврши денес, но по се изгледа без заеднички договор. Премногу разочарани од ова не се ниту: Данска, Италија, Чешка, Шведска, Грција, Португалија, Финиска, Чиле, Холандија, Нов […]

Прочитај повеќе

Team Ghost Shell се можеби најактивните хактивисти во последно време. Иако таквиот опис  за нив можеби крие криминални намери, сепак хакерите стануваат се погласни за „правата“. Откако им објавија сајбер војна на Русија и Израел,  во последениот проект за 2012 година објавија 1,6 милиони кориснички податоци од над 30 веб страни. Соопштението и линковите вообичаено […]

Прочитај повеќе

Винт Церф побара побара од ITU да го остават интернетот каков што е – слободен и отворен. Мислењето на еден од „татковците“ на интернетот и сега главен интернет евангелист во Google, е дека главната движечка сила во 21 век во никој случај не смее да подпадне под цензура. „Нашите протоколи беа креирани со цел мрежите од […]

Прочитај повеќе

2 милијарди луѓе, скоро 1/3 од светската популација, ќе бидат поврзани на Интернет до крај на годината, додатно скоро 90% од популацијата има пристап до мобилни мрежи, вели Интернационалната телекомуникациска унија (ITU).

Прочитај повеќе