Следната недела во Скопје ќе се одржи Tech Flow Skopje. Станува збор за митап организиран од Endava на кој ќе се разгледува „Agile“ пристапот за развој. Развојот на agile системи е посебно напреднат последниве десетина години. Дел од темите всушност ќе бидат фукусирани на флексибилниот пристап за развој, но друг дел ќе биде фокусиран на […]

Прочитај повеќе

Web Factory се едни од ретките кои редовно организираат заедничко отворено следење на најголемите настани од технологијата. Ова ќе биде случај и со Worldwide Developers Conference на Apple која се одржува на 4 јуни. Ова е конференција која се однесува на развивањето на апликации и на девелоперите. Секако нема посоодветно место од гледање на настанот […]

Прочитај повеќе

We Talk IT организираат митап на кој Душан Гајиќ од Cognism ќе зборува за Scala. Cognism во моментов се актуелни и по инвестицијата од 2 милиони фунти од South Central Ventures. Секако присутните ќе можат да добијат и информација за ова искуство од г. Гајиќ. Scala е програмски јазик кој ги комбинира објектно ориентирано програмирање […]

Прочитај повеќе

На 29-ти мaj од 18:00 часот, во MKЦ Клуб ресторанот во Скопје ќе се одржи петтиот InTech meetup организиран од страна на InPlayer. InPlayer ве повикува на уште едно, петто по ред, InTech дружење на 29-ти мaj од 18:00 часот, во MKЦ Клуб ресторанот во Скопје. Темата на овој InTech meetup е 20 годишнината од Open […]

Прочитај повеќе

Ако минатиот викенд не се изнаигравте друштвени игри или го пропуштивте, тогаш имаме супер вест! Следниот викенд во просториите на МКЦ ќе се играат друштвени игри! Всушност станува збор за два настани кои се одржуваат во сабота и недела. Првиот Борд Гејм Он! како дел од фестивалот Скопје креатива – Фестивал за креативни индустрии. На настанот посетителите […]

Прочитај повеќе

Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис ги кани сите заинтересирани на настан со наслов „Слобода на интернет“. Од фондацијата ги повикуваат сите за учество, пред се: новинари, правници, адвокати и активисти. Очекувано според насловот, присутните ќе може да слушнат и да го кажат своето мислење за слободата на интернет и заштита на човековите права. На […]

Прочитај повеќе

Следната недела по трет пат Seavus ќе ги отвори вратите за сите кои имаат интерес за технологија. На 12 мај се одржува овогодишното издание на Next Generation Conference. Настанот е поделен во неколку тематски целини, поделени според технологијата. Учесниците може да ги погледнaт говорите на следните теми: Net / DB / QA „Serverless“ пресметки со […]

Прочитај повеќе

Оваа сабота е меѓународниот ден на друштвени игри. По овој повод Гоблин друштвени игри и Boardgames.mk организираат заедничко играње. Покрај игрите кои може да ги донесете, организаторите ги повикуваат сите кои имаат самите креирани игра да дојдат и да ја презентираат пред публика. Досегашните настани беа одлично место за играње на друштвени игри, но поважно […]

Прочитај повеќе

Доаѓа периодот од годината во кој развивачите, пред сѐ на Android се подготвуваат за најголемите промени во годината. Секако зборувме за Google I/O, настан на кој Google ги покажува насоките во кој ќе се движи технологијата следните неколку години. По мала пауза, Web Factory повторно opганизира заедничко гледање на настанот. Секако пред и по следењето […]

Прочитај повеќе

Оваа недела Скопје е центар на регионот кога дигиталните теми се во прашање. Премиери, министри и експерти во своите области говорат на неколку интересни, отворени и актуелни теми. Сите имаат иста цел, да постават дигитална идеја за размена на идеи и предлози.  Најверојатно нaјинтересна и најзначајна тема ќе биде интеграција на Западниот Балкан во единствениот […]

Прочитај повеќе

Викендов во Охрид ќе се одржи Codefest девелопериски маратон. Настанот започнува веќе во петок со регистрација, отворање и говори. Освен можноста нешто да се научи и да се освојат награди на натпреварот, учесниците можат секако да се дружат и да ги разгледаат убавините на Охрид. Сепак пред почетокот на маратонот се одржува Codeference конференцијата. Еве […]

Прочитај повеќе

Солвео и M3DS повикуваат заедно да го направиме Скопје паметен град. Двата стартапи во склоп на iNovium организираат креативен маратон насловен „Smart Cities: Rethinking how the city works and lives“. Настанот започнува со предавања на професионалци, експерти во областите во кои работат. Тие ќе го споделат своето искуство со присутните. Говорниците ќе ги спoделат своите […]

Прочитај повеќе