Youth Entrepreneurial Service (YES) фондацијата организира бизнис натпревар наменет за стартапите од ИКТ секторот. На натпреварот своите идеи може да учествуваат и млади ентузијасти кои сè уште немаат сопствен бизнис. Единствено ограничување е за стартапите кои веќе постојат, e да не се постари од една година. Краен рок за пријавување е 25 јули, по што ќе започне оценување […]

Прочитај повеќе

NewMan’s Got Talent е нова програма на NewMan’s акцелераторот со којa ќе се обидат да им помогнат на работодавачите да најдат работници, а на студентите да дојдат до стипендии за студирање. Студентите кои се заинтересирани за стипендирање ќе треба да се пријават во акцелераторот, по што ќе се одржат неколку обуки и тестови. Ова треба да […]

Прочитај повеќе

Британскиот виртуелен оператор Lycamobile официјално стартува во Македонија, откако беше претставен во земјата како еден од условите за да се се оствари спојувањето меѓу Vip и One. Во некои земји Lycamobile се наоѓа во хаотична ситуација поради обвиненија за перење пари, но сепак се работи за еден од најголемите светски виртуелни оператори со операции во […]

Прочитај повеќе

Неодамна објавивме дека Time.mk воведе интересна новина да агрегира Facebook настани, но сега оди еден чекор понатаму да го привлече вниманието на сите страствени Facebook корисници. Агрегаторот за вести сега ги прикажува најпопуларните Facebook постови на македонските корисници, што е слична функционалност како што прави со најпопуларните твитови. За разлика од Twitter каде твитовите се […]

Прочитај повеќе

OK, Google е команда што го стартува говорниот асистент Google Now на Аndroid и iOS, но ако не знаете како да му се обратите правилно на асистентот, ќе добиете конфузни одговори и гневни ќе се впуштите во караница со робот. Но, веб девелоперот Кристијан Ристовски направи интересно решение што ќе им помогне на сите развивачи […]

Прочитај повеќе

Netsy е македонска Android апликација која служи како алатка за конверзија помеѓу бруто и нето плата. Освен ова апликацијата има подетален преглед кој овозможува да се запознаете колку од издвоените пари се за данок, колку одат во пензиски фонд и колку одат во здравствен фонд. Графичкиот приказ и идејата на апликацијата се добри, иако реализацијата […]

Прочитај повеќе

Просечниот македонски стартап основач има 31,2 години, знае да кодира и има мало бизнис знаење, има просечно шест вработени, и најчесто е само-финансиран. Всушност, од 18-те стартапи кои ги анкетиравме, 12 се само-финансирани и шест се дел од акцелераторска програма, вели Даринка Буровска, истражувач од Nottingham University Business School, во своето предавање во Impact Hub […]

Прочитај повеќе

Шестиот и последен настан од TEDxSeptemvriskaSesijaSalon ќе се обиде да даде одговор на прашањето: “Дали технологијата може да ги реши најголемите човекови предизвици?“. Мобилните апликации ја приближија и ја донесоа технологијата и знаењето до сите, но дали ова е максимумот што можат да го направат? Дали Big Data е решение на дел од проблемите со кои светот […]

Прочитај повеќе

Како може да развиете иновативно претприемништво во земја која се чини е секогаш во економска транзиција, каде младите иноватори се жалат дека нема пари, додека инвеститорите велат дека нема тимови кои разбираат бизнис? Се чини дека клучот лежи во истрајноста. Во своето предавање Мајкл Голдберг, инвеститор и професор на Weatherhead School of Management, што го […]

Прочитај повеќе

Вкупно 450.000 евра ќе им бидат на располагање на сите стартапи и спин-оф компании кои ќе се пријават и ќе бидат одобрени на третиот повик на државниот Фонд за иновации и технолошки развој. Рокот за пријавување е до први август. Поединечно, секој стартап ќе има шанса да добие 30.000 евра грант кој е неповратен, но […]

Прочитај повеќе

Откако не успеа првичниот обид да ги агрегира локалните настани со помош на организаторите, Time.mk се реши да го искористи најдоброто решение што го има – Facebook. Друштвената мрежа е фантастична платформа за откривање на настаните кои се блиску до вас и кои ги посетуваат вашите пријатели, и Time.mk како агрегатор требаше само да најде […]

Прочитај повеќе

Војкан Крстевски, Тони Тошевски, Ивана Станковска и Маја Матовска треба да се гордеат со својата игра на табла Cavern Tavern, илустрирана од Михајло Димитриевски – Тхе Мичо. Речиси 2.000 фанови полудеа по играта и ја купија во краудфандинг претподажба на Kickstarter. Aко играта го сруши македонскиот краудфандинг рекорд за само неколку дена, со завршување на кампањата […]

Прочитај повеќе