TechSlavs е заедница формирана од ИТ-ентузијасти од Македонија, Србија и Хрватска, чија што цел е да овозможи потранспарентни информации за ИТ професионалците во регионот. Веќе започна истражување кое ќе даде одговори на прашањата кои се од интерес на ИТ-професионалците од целиот регион: колку се платени нивните колеги, во какви услови и со кои технологии работат. […]

Прочитај повеќе

Несомнено е дека коронавирусот COVID-19 има огромно влијание врз случувањата во светот со 2/3 од светската популација во некаков вид изолација и под превентивни мерки и илјадници затворени бизниси. Но, покрај влијанието кое вирусот го има врз нормалното функционирање на луѓето и нивното здравје, како портал за технологија сакавме да разгледаме и како истиот влијае […]

Прочитај повеќе

Фондот за иновации и технолошки развој ја објави листата на компании кои се добитници на средства за реализација на своите проекти. Она што може да се забележи е дека на листата има проекти од различна индустрија; пример земјоделие, ИТ, енергетика, биохемија, машинство. Најголема вкупна сума за проект доби Дуна ДОО Скопје 64.111.949 денари за проектот Ултима […]

Прочитај повеќе

Разликата вo платите на мажите и жените кои работат во ИТ секторот е реалност, која не е фер бидејќи и девојките и машките го поседуваат истиот талент. Според анализата на Glassdoor, жените-програмерки заработуваат 76 центи за истата работа за која колегите мажи заработуваат 1 долар. За анкетата се испитани над 500.000 испитаници и над 140 […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот на тема ИТ Кариера во .мк општеството кој ќе ви помогне да ја пронајдете и добиете вистинската ИТ позиција за вас. Иако во ниеден случај не се обични работници, девелоперите кои работат на плата може да се каже дека се дел од еден нов вид на пролетаријат. Просто кажано […]

Прочитај повеќе

Платите во ИТ секторот во Македонија можеби се едни од повисоките плати, пред се поради побарувачката на талентот во индустрија која брзо се развива. Но во споредба со светските стандарди тие плати се далеку од средината, а врвот е скоро недостижен. Во истражувањето на MyHiringClub направено со над 9.000 компании од 40 земји, кое го […]

Прочитај повеќе

Girls in Tech Macedonia е нова локална организација, дел од глобална мрежа, која сака да мотивира повеќе девојки и жени да се вклучат во ИТ индустријата. Се повеќе жени играат клучни улоги во големи ИТ гиганти и мали стартапи, иако до успех мора да стигнат со поголем напор бидејќи се во индустрија каде традиционално доминираат […]

Прочитај повеќе

Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) ќе добие нова сопствена зграда. Факултетот кој започна со работа пред три години ги користеше просториите на двата факултети од кои беше креиран од Природно-математичкиот факултет и Факултетот за електротехника и информациски технологии. Се уште нема најава за локацијата на новата зграда, но има две предлог варијанти, […]

Прочитај повеќе

По осми пат Microsoft Македонија ја организира конференцијата „Визија” која се смета за една од поголемите и позначајните ИТ конференции во државата каде што “се обединуваат ИТ професионалците, програмерите и менаџерите на едно место.”

Прочитај повеќе