Европскиот парламент донесе една од најконтроверзните одлуки досега, барем кога интернетот е во прашање. Без речиси никаква промена е донесен законот кој треба да биде реформа на авторски права, но всушност ќе претставува премногу крута рамка, која најверојатно ќе доведе до само-цензурирање кај огромен дел од платформите. Двете најпроблематични ставки во Copyright Directive се член 11 […]

Прочитај повеќе

Работникот има право на приватност на своето работно место, а Романецот Богдан Барбулески не смееше да биде отпуштен. Со ова Големиот судски совет во Европскиот суд за човекови права ја промени претхода судска одлука по жалбата на г. Барбулеску. Во јануари истиот суд, донесе одлука дека компанијaта не го нарушила правото на приватност. „Судот одлучи дека судот […]

Прочитај повеќе

Во следните четири години Европската комисија сака јавните места да доаѓаат со бесплатен Wi-Fi интернет. Планот со јавноста го сподели претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер. Ова заедно со идејата барем еден град во секоја европска држава да има 5G-интернет до 2020 се две точки кои се однесуваат на информатичката технологија, на годишното обраќање на […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот стартап за снимање и презентирање на хајлајти од натпревари во мал-фудбал Join the Players, најавува влез на 5 нови пазари во Европа. Стартапот досега привлече инвестиции од 300.000 евра, а сега бараат 1 милион евра. Join the Players овозможува снимање и преглед на најдобрите моменти од натпреварите. Идејата е на: Николај Андонов, Антон Ценов, Деан Неделчев и Ѓорге […]

Прочитај повеќе

Над 4,1 милијарди евра во 782 инвестициски циклуси ќе го одбележат второто тримесечје на инвестиции во технички стартапи. Можеби најзабележителен е падот на инвестиции во стартапи од Британија, каде инвестициите се на најниско ниво од првиот дел на 2015 година. Наместо инвестиции во Британија, зголемени се инвестициите во компаниите од Германија и Израел. Второто тримесечје, […]

Прочитај повеќе

Германскиот стартап за мобилно банкарство, поддржан од познатиот инвеститор Питер Тиел, Number26, конечно доби банкарска лиценца за да работи на територија на целата Европската унија. Заедно со оваа вест, компанијата објави и дека се ребрендира во N26, јави Venturebeat. „Лиценцата за банкарство е важен дополнителен чекор, кој ќе ни овозможи значително да го промениме ланецот […]

Прочитај повеќе

Пилот проектот на Европската унија за поголема безбедност на технологијата со отворен код, FOSSA, започнува со ревизија на KeePass и Apache HTTP Server. Овие две технологии се избор на јавноста, KeePass со 23 отсто гласови и Apache HTTP Server со 19 отсто гласови, вели Џулија Реда, пратеник од шведската Партија на пиратите. KeePass е менаџер […]

Прочитај повеќе

Google со договорите со сајтовите ги нарушува законите во Европа, вели Маргарет Вестaгер, комесар за конкурентност. Компанијата во договорите има вметнатно многу барања со кои ја обезбедува својата доминација, тврди г-ѓа. Вестaгер. Досега претставниците ги анализираа алгоритмите, а сега ги анализираат и договорите кои Google ги има со сопствениците на вебсајтовите. Според законодавците, Google со изборот […]

Прочитај повеќе

Операторите се договорија. До 2020 сите држави во Европската унија ќе имаат брзи 5G мрежи, стои во договорот кој го потпишаа најголемите светски телеком оператори. Помеѓу брзините на 5G, и 3G или 4G речиси да нема споредба. Новиот стандард ќе биде значително побрз, но Европската унија бара резервирани фреквенции кои ќе бидат со повисок приоритет, […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент ја поддржа иницијативата за креирање на побезбедна онлајн иднина за компаниите и корисниците на онлајн услуги во Европа. Новиот закон за сајбер безбедност ќе обезбеди помалите компании да имаат подобра безбедност, а големите компании да мора да ги пријавуваат сајбер нападите, пракса што многу ја игнорираат на штета на корисниците од страв дека […]

Прочитај повеќе

Силициумската долина останува центарот на инвестициите кога стартапите се во прашање. Инвестициите во американските стратапи се дури 5,4 пати поголеми од европските, но сега во Европа има дури 16 „еднорози“ меѓу кои шведскиот Spotify и германскиот Delivery Hero, вели VentureBeat. Најголем недостаток на европските стартапи е што ги привлекуваат раните инвестиции и инвестициите во прва […]

Прочитај повеќе

Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube се согласија со барањата на Европската унија, во рок од 24 часа да го отстранат говорот на омраза од своите платформи. „Неодамнешните терористички нaпади нѐ потсетија дека мораме итно да го решиме проблемот со говорот на омраза на Интернет. За жал, социјалните мрежи се една од алатките кои терористите ги […]

Прочитај повеќе