Според германските истражувачи Матиас Бомер и Антонио Кругер, кои анализираа над 1.400 екрани од 130 корисници на iPhone и Android телефони, корисниците најчесто ги групираат и организираат своите мобилни апликации во фолдери според функционалност и според тоа колку често ги користат. Eве ги петте начини како секој од нас ги организира апликациите, според TechCrunch кои го […]

Прочитај повеќе

Истражувањето на Ирина Шумадиева, магистер по комуникации при Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања во Скопје, ни открива дека македоските медиумски веб сајтови ги исполнуваат основните стандарди за употребливост, но и дека постојат проблеми со комуникацијата на сајтовите со корисниците. Употребливоста (usability) се однесува на прашањето „Колку ни е лесно да користиме одреден веб-сајт?“ Како […]

Прочитај повеќе

Универзитет од Гент направи сферичен LCD екран кој може да се вгради во леќи за очи.  Засега предност е што целата површина на леќата е пиксилизирана, но во оваа фаза од проектот симболите кои може да се прикажуваат се слични како тие кои ги има на екранот на дигитрон. Ако се надевате на HUD екран, […]

Прочитај повеќе

Универзитетот Кембриџ ќе ги анализира опасностите од будење на Skynet, јавува BBC. На љубителите на Терминатор им е познато дека Skynet е антагонистот од сенка, самосвесна вештачка интелигенциај (AI) чија глaвна цел е истребување на луѓето. Центарот за анализа на егзистенционална опасност ќе ги проучува опасностите од биотехнологија, вештачка интелегенција, нанотехнологија, нуклеарна војна или климатските промени […]

Прочитај повеќе

Тим инженери од Универзитетот NCSU пронајдe начин за засилување на Wi-Fi сигналот до 700 проценти, јавува ExtremeTech. За имплементирање на новото решение нема да биде потребен нов хардвер, бидејќи решението е чисто софтверскo. Ова значи дека истото ќе може да се искористи и на веќе постоечките мрежи, Решението е наречено WiFox, а заснован е на […]

Прочитај повеќе

Maкедонското еколошко друштво (МЕД) успеа да го успеи и да му стави GPS околовратник на рисот Мартин кој се движи по шумите на планината Стогово, Кичевско. Ова е третиот балкански рис кој доби GPS. Првиот рис, Марко, во март, 2010 година беше заловен во Националниот парк Маврово, а вториот, Ристе во март 2012 година, на […]

Прочитај повеќе

Претпоставката е дека ако ја симнуваш музиката бесплатно, тогаш немаш потреба да ја купуваш. Тоа е и логиката на музичката индустрија која се противи на пиратеријата обвинувајќи ги корисниците дека им крадат милијарди долари. Но, истражување од American Assembley од Универзитетот Колумбија напрвено со корисници од САД и Германија открива дека пиратите купуваат најмногу музика, […]

Прочитај повеќе

Околу 87 отсто од малите и големите фирми во Македонија се поврзани на интернет, а само 32,6 отсто од нив обезбедиле мобилен интернет пристап за деловна употреба, се вели во најновото истражување „Користење на информатичко-комуникациски технологии во деловните субјекти“ на Државниот завод за статистика. Но, иако една-четвртина од фирмите им дале преносливи уред (ноутбукови, таблет […]

Прочитај повеќе

Колку повеќе уреди користиме, толку повеќе читаме вести, вели Pew Rеsearch во своето ново истражување направено со над 9.000 американски корисници на паметни телефони и таблет компјутери. Истражувањето покажа дека наместо кориснциите да го поделат времето на читање вести на двата уреди, тие читаат двојно повеќе вести. Над 60 отсто од испитаниците велат дека читаат […]

Прочитај повеќе

Според резултатите на студијата на институтот Milken, за секои 10 отсто поголем развој во информатичката и комуникациската технологија, бројот на луѓе со прекумерна тежина за држава со 300 милиони жители се зголемува за 4,2 милиони. На кратко, технологијата не прави подебели. Истражувањето го потврдува очигледниот проблем, односно се повеќе време поминуваме пред екраните, со што […]

Прочитај повеќе

Четириесет проценти од стоте најмоќни компании се активни на Instagram. Ова го покажува студијата на  Simply Measured направена по повод „лансирањето“ на новата алатка Instagram analytic. Студијата покажува и дека од 40 компании кои користат Instagram, 35 проценти имаат 20.000 следбеници, а осум од овие комании имаат над 100.000 следбеници. Најмногу „фанови“ имаат MTV и Starbucks речиси […]

Прочитај повеќе

Возилото на NASA, Curiosity, успешно слета на Марс. Неговата задача ќе биде да ја истражи планетата дали во минатото постоело живот на планетата. Се знае дека вонземјански живот не е можен поради екстремните температури, но прашањето е дали на Марс во минатото воопшто имало можност за живот. Веднаш по слетувањето Curiosity ги испрати првите фасцинантни […]

Прочитај повеќе