Група истражувачи од Универзитетот Дјук креираa алгоритам кој може да предвиди револуции ширум светот. ICEWS (Integrated Crisis Early Warning System) е систем кој ќе им помогне на САД при анализирањето на политичката ситуација, а Ward лабораторијата го изработи под покровителство на DARPA. Алгоритмот веќе со точност ги предвиде влошувањето на состојбата во Парагвај, кога пред […]

Прочитај повеќе

Интернет троловите ги имаат сите потребни особини да бидат садисти и психопати кои тролаат за да ги гледаат другите како патат. За да биде уште полошо, тие карактеристики стануваат поистакнати ако поминуваат повеќе време онлајн, вели нова студија од Универзитетот Манитоба. За среќа, само мал процент од корисниците ги имаат тие карактеристики. Истражувачите открија дека […]

Прочитај повеќе

Со години слушавме обвинувања дека насилните видео игри ги прават гејмерите поагресивни, но нови истражувања докажуваат дека тоа е урбан мит, и дека видео игрите всушност го намалуваат насилството. Познатите економист Стивен Левит, автор на Freakonomics, во подкаст „Кој го води Интернетот?“ објаснува дека видео игрите ги држат помладите подалеку од насилството само со тоа […]

Прочитај повеќе

Google ја најави Calico, компанија која ќе биде фокусирана на подобрување на здравјето и благосостојбата на човекот. Основно поле на кое ќе врши истражување ќе биде стареењето и болестите кои се јавуваат поради него. Мотивот зад компанијата сè се поголемиот број на болести кои доаѓаат со годините, а ги зафаќаат сите луѓе. “Со долгорочни цели, речиси […]

Прочитај повеќе

Играњето на стратешки видео игри ве прави попаметни, велат истражувачите од Универзитетот Queen Mary и College London. Најновото истражување повторно тврди дека постои врска помеѓу играњето и подобрувањето на когнитивната приспособливост кај гејмерите. Со оглед на тоа дека една од дефинициите на интелегенцијата е „Способност за учење или разбирање и снаоѓање во нови ситуации“, резултатите […]

Прочитај повеќе

Двојно повеќе луѓе се подготвени да плаќаат за содржината на Интернет, отколку минатата година, вели истражувањето на Институтот за студии по новинарство на Reuters кое било спроведено со 11.000 корисници од 9 различни земји. Во Велика Британија, САД, Франција, Германија и Данска, бројот на такви корисници е 11 отсто, додека во Шпанија, Италија, Јапонија и […]

Прочитај повеќе

Нови истражувања направени од Georgia Tech покажуваат дека игрите наменети за „тренинг“ на интелегенцијата можеби и не ве прават попаметни. Групата научници кои експериментираa, сега се враќаат на старото тврдење дека учесниците во истражувањето стануваат повешти во игрите, но нивниот IQ не се менува. Авторите на истражувањето велат за New Yorker дека овие вежби продуцираат […]

Прочитај повеќе

Пред една година двајца истражувачи Морган Маркиз-Буар од Универзитетот на Торонто и Бил Марцзак од Унверзитетот на Калифорнија започнаа да разгледуваат сомнителни имаил пораки од активисти во Бахраин. Сега тие излегуваат со загрижувачки извештај дека постои основано сомневање дека 25 држави користат софтвер за надзор, за да ги надгледуваат или имаат способност да ги надгледуваат, […]

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи се полесен начин да се остане во контакт со граѓаните, да се споделат идеи и да се реaлизираат за подобро општество. Тоа го сфатија oколу 57 отсто од кандидатите за градоначалници на локалните избори 2013 година, кои отворија свои друштвени профили. Скоро сите од нив имаат свој Facebook профил, а некои и по […]

Прочитај повеќе

Сите ваши лајкови на фан страните на Facebook откриваат дел од вашата личност, тие ја откриваат вашата сексуалност, политичката определеност и дури и интелигенцијата, велат истражувачите од Универзитетот Кембриџ кои користеа алгоритам за да го предвидат идентитетот на корисниците на друштвената на мрежа. Истражувањето кое е објавено во журналот PNAS, е направено со 58.000 волутери […]

Прочитај повеќе

Има двојно повеќе краудсорсинг проекти во Македонија во однос на минатата година, со над 20 активни проекти, вели Борис Ристовски кој го објави своето истражување на Engage.mk. Но, иако има повеќе проекти и се повеќе корисници дознаваат за концептите за краудсоурсинг и краудмапинг, сепак само 7 отсто од околу 964 испитаници се изјаснија дека учестувале […]

Прочитај повеќе

Над 120 милиони твитерџии, или 60 отсто од вкупните корисници, твитаат преку мобилен. Ова воопшто не изненадува бидејќи, како што вели Twitter, тој „e дизајниран за мобилни. Лимитот од 140-карактери е базиран на текст пораките и ограничувањата на SMS“. Од тие 120 милиони мобилни корисниции, други 86 отсто се на Twitter повеќе пати на ден, […]

Прочитај повеќе