Девелоперите навистина имаат среќа што никој не ги проверува тврдењата кои ги наведуваат во своите фитнес апликации. Истражувачи од Универзитетот на Флорида неодамна тестираа 30 фитнес апликации објавени на Apple AppStore за квалитетот на вежбите, а тестот го помина единствено една апликација. Истражувачи ги споредуваа апликациите со препораките на Американскиот колеџ за спортска медицина за […]

Прочитај повеќе

Нема потреба да се плашите од технологијата, барем додека не добиеме автономни роботи кои размислуваат за себе и сакаат да го поробат човештвото. Технологијата сепак се покажува како корисна иновација која во последниве 140 години всушност креирала повеќе нови професии отколку што помогнала да се затворат, вели истражувањето направено од економисти на консултантската компанија Deloitte. […]

Прочитај повеќе

Играњето на видеоигри со вашите пријатели ја подобрува способноста на играчите за соработка и истовремено ја намалува агресијата, велат резултатите од истражувањето кое го направија неколку универзитети во САД и Европа. Истражувањето е направено со кооперативните видеоигри, а споредбите во анализата се направени со играчи кои играат „насилни“ видеоигри, но и со испитаници кои воопшто […]

Прочитај повеќе

Во Македонија Аndroid е најпопуларната платформа, а iPhone е најпопуларниот телефон, се вели во анализата направена од мрежата за мобилно рекламирање во Јужноисточна Европа, ClickAttack. Извештајот е направен со податоци од нивната мрежа. Тоа што е интересно е што само Црногорците повеќе користат мобилни од Македонците, и го користат подолго од другите балкански земји кои […]

Прочитај повеќе

Неважно во кој програмски јазик програмерите кодираат, се уште не постои таа свест за безбедносно програмирање и користење на безбедносни функции и методологии кога станува збор за развивање на комплетен софтверски пакет за комерцијална или бесплатна апликација, вели Ѓоко Крстиќ, безбедносен експерт од македонската Zero Science Lab, кој објави ново истражување за Balero CMS. Истражувањето […]

Прочитај повеќе

Благодарение на истражувањeтo на Михаел Паулс и Ладислав Криштуфек од Чарлс Универзитетот во Прага, за прв пат е пронајдена корелација помеѓу корупцијата во различни држави и нивниот економски развој, пренесува Technology Review. Врз основа на добиените резултати професорите доаѓаат до заклучок дека перцепцијата на корупција во една држава коренспондира со споредбата на БДП по жител. […]

Прочитај повеќе

Истражување направено од Еран Тромер, Даниел Генкин и Итамар Пипман од Универзитетот Тел Авив покажува дека допир од неколку секунди на компјутерот е доволен за да се пробие енкрипцијата на компјутерите. Ова ги опфаќа дигиталните потписи при креирање лозинки, потпишување договори, но и користење на кредитни и дебитни картички на Интернет. Но, не е толку […]

Прочитај повеќе

Само 40 долари вреден харвер ставен во микро-компјутер Raspberry Pi се потребни за да се следат луѓето кои користат преносни уреди за фитнес, и да се научат нивните навики, вели Symantec. Истражувачите предупредуваат дека злонамерниците со малку труд би можеле да ги дознаат во кое време корисниците трчаат и колкаво време поминуваат во трчање и […]

Прочитај повеќе

Aко новите технологии овозможуваат полесна комуникација со граѓаните, тогаш македонските власти и нивните .gov сервиси се уште не го разбрале концептот на Вебот. Всушност, истражување на Метаморфозис открива дека сепак има некој труд од страна на властите за отворен разговор со граѓаните, но како да се плашат од јавното мислење и експерименти, па комуникацијата ја […]

Прочитај повеќе

Washington Post и Guardian U.S. се добитници на 98-та Пулицерова награда за дејности во служба на општеството. Весниците оваа награда ја добија за континуирано известување за шпионирањето и нарушувањето на приватноста од Националната агенција за безбедност (NSA), чии доверливи документи беа споделени од поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, кој и самиот е номиниран за […]

Прочитај повеќе

Често е повторувано дека насилните игри не предизвикуваат насилство, но исто така често се коментира дека играчите имаат агресивни реакции предизвикани од играта. Таа агресија, вели ново истражување од британскиот Оксфордски универзитет, доаѓа од немоќта на играчот и неговата некомпетентност да совлада одредена задача. Содржината на играта нема никаква врска со агресивноста, пренесува BBC. Студијата, […]

Прочитај повеќе

Mедиумите ги игнорираат младите, иако оваа група граѓани на возраст од 15 до 30 години е проактивна во користењето на друштвените мрежи и мобилните уреди преку кои 75 од нив конзумираат информации и вести, покажа истражување направено од Елена Игнатова од Метаморфозис со кое ги истражува навиките на младите за користење на медиумите, медиумската писменост […]

Прочитај повеќе