Иако станува збор единствено за концепт, и наскоро нема да се користи за хакирање на компјутери, истражувачи успеаа да искористат ДНК за инфицирање на компјутер. Истражувачи од Универзитетот Вашингтон успеаја да инфицираат компјутер со ДНК низа. Секако, ова не е точно во целост. ДНК низата беше искористена како дел од анализирани податоци. Истражувачите потоа искористија постоечки безбедносен […]

Прочитај повеќе

Корисниците не би требале да имаат премногу доверба во Amazon и WhatsApp, барем кога приватноста е во прашање. Ова се податоците кои ги сподели Electronic Frontier Foundation од истражувањето за 2017 година. Податоците на корисниците се најбезбедни кај: Adobe, Dropbox, Lyft и Uber кои добија највисока оценка, а интересно и дел од нив се и едни […]

Прочитај повеќе

Текстот е надополнет на 24 јануари во 17.14 часот со демант на Cosmic Development. „Странски инвестиции под лупа“ е база на податоци која содржи детални информации за најавените странски инвестиции во Македонија. Истражувањето е изработено од локалниот тим на Балканска истражувачка репортерска мрежа (БИРН), кои исто така се и зад медиумот Prizma.mk. Базата нуди информации […]

Прочитај повеќе

Илон Маск, основачот на Tesla и Space X на неодамнешната AMA (Ask Me Anything) сесија одговараше на прашaња на корисниците на Reddit. Можеби очекувано најголем интерес овој пат имаше за вселенските летала, нивната иднина и очекувано мисијата на Марс. The Verge ги пробра сите подаоци од ова AMA и ги сподели во еден текст. Дел […]

Прочитај повеќе

Како да не е доволно што автономни возила сами ќе возат по улиците; Alpha Go го победи шампионот; Watson победи во Jeopardy; а сега тим од Швајцарија креираше робо-маса за фудбалче. Масата е креирана од студенти на универзитетот во Лозана, кои продолжуваат со развојот. Рачките се поместуваат со линеарен електричен мотор, а друг мотор се користи за нивно […]

Прочитај повеќе

Просечниот македонски стартап основач има 31,2 години, знае да кодира и има мало бизнис знаење, има просечно шест вработени, и најчесто е само-финансиран. Всушност, од 18-те стартапи кои ги анкетиравме, 12 се само-финансирани и шест се дел од акцелераторска програма, вели Даринка Буровска, истражувач од Nottingham University Business School, во своето предавање во Impact Hub […]

Прочитај повеќе

SeaHeroQuest е видеоигра која додека ја играте им помагате на лекарите во дијаностицирање на деменција. Играњето на играта само 2 минути заменува 5 часа лабораториско испитување, вели креаторот на играта. Sea Hero Quest е едноставна и бара од играчот додека плови со бротче да собира вредни артефакти, кои се највредните работи кои ги поседуваме, нашите […]

Прочитај повеќе

Половина од децата немаат претстава за разликите во виртуелната реалност и реалноста, покажува заедничкото истражување на Stanford University и креаторите на популарната детска серија Sesame Street. Истражувањето покажа дека децата искуствата од виртуелната реалност по неколку дена ги помнат како да се случиле во вистинската реалност. Искуството на лажна реалност е поизразено кај децата во […]

Прочитај повеќе

Претставена е нова иновација со електронска кожа која може да креира дисплеј. Неодамна биохакери започнаа со „инсталирање“ на чипови под кожата, но новиот материјал има повеќе можности. Кожата ја направи тим научници од Универзитетот од Токио, а идејата зад проектот е да биде дисплеј на кој ќе се покажуваат важни параметри за здравјето. На дисплејот […]

Прочитај повеќе

Коментарите на веб се еден од најдобрите начини за интеракција со корисниците, и подеднакво се важни за продлабочување на приказните кои ги објавуваат медиумите. Но, за жал, истрагата на 70 милиони коментари од 2006 година до денес ја покажуваат темната страна на интернетот. Според истражувањето на Guardian, осум од десет новинари кои се цел на […]

Прочитај повеќе

Најголем дел од сајтовите кои споделуваат стримови од спортски натпревари не се безбедни, и ги таргетираат личните податоци на корисниците, се вели во истражувањето на Стоун Брук Универзитетот, кое го сподели BBC. Во него се вели дека речиси половина од сервисите за стрим го заразуваат компјутерот на посетителите со малициозен софтвер. Истражувачите испитале над 5.000 […]

Прочитај повеќе

Секојпат кога ќе отворите апликација, таа апликација бара од вас дозвола за вашите податоци. Честопати, сте кликнале потврдно без да видите што точно бара таа апликација. Но, тоа што следи можеби ќе ве натера да поразмислите бидејќи апликациите собираат куп ваши податоци, велат истражувачи од MIT, Harvard и Carnegie-Mellon. Истражувањето покажа дека 73 отсто oд […]

Прочитај повеќе