Како и за што се трошат парите на граѓаните е можеби едно од најважните и најтешките прашања во едно општество. Новата технологија во дигиталната ера овозможува брзо и едноставно споделување на овие податоци. Токму ова е идејата на новата алатка на тимот зад Time.mk. Јавни набавки е своевиден агрегатор во кој јавните набавки се одлично сортирани. […]

Прочитај повеќе

GetData е алатка која треба да им помогне на новинарите полесно да пронајдат податоци за сториите кои ги работат. GetData најмногу ќе им помогне на новинарите од областа на истражувачкото новинарство кои работат на приказни за корупција, но секако ќе им биде од корист и во друга пригода. Целта на алатката е да се обезбеди […]

Прочитај повеќе

Блог платформата Medium сега е блокирана во Малезија, откако понудија поддршка на истражувачките новинари. Веста ја потврди Medium, кој вели дека Малезиската комисија за комуникација и мултимедија, поднела барање за отстранување на пост од Sarawak Report, а тие одбиле еднострано бришење на содржината. Текстот во прашање е поврзан со корупција на малезиските власти, поточно премиерот […]

Прочитај повеќе

Нов независен проект МедиаПедиа, креиран од новинарите Сашка Цветковска, Мери Јордановска и Владо Апостолов, и програмерката Тамара Атанасоска има за цел да ја открие матната сопственичка структура зад македонските портали. Иако има голем број портали во земјава, сепак малку се знае кој стои зад нив. Не треба да се биде гениј за да се види […]

Прочитај повеќе

Уредникот на британскиот весник Guardian, Алан Русбриџер, во неверојатен блог пост откри дека британските власти уништиле хард-дискови на весникот за да го спречат објавувањето на документите од Едвард Сноуден. Г. Сноуден, поранешен аналитичар на CIA, е изворот на документи кои откриваат дека американските власти имаaт проект со кој можат да набљудуваат кого сакаат на интернет. […]

Прочитај повеќе

Десет индивидуалци ќе можат бесплатно да се стекнат со вештина за граѓанско новинарство, вели фондацијата Метаморфозис која објави повик за пријавување на учесници кои ќе поминат тромесечна обука за граѓанско новинарство на интернет. Учесниците ќе имаат можност да се стекнат со технички вештини за создавање на мултимедијални информации, но и да се запознаат со правилата […]

Прочитај повеќе

w00t! IT.com.mk ја освои наградата „najbolji web od Ex U” на хрватските VIDI Top 100 награди. Националните хрватски награди, кои се одржуваат веќе 12 години, се доделуваат на најдоброто од информатичката технологија. Ова е прва година во која е вклучена категоријата екс-Ју за веб проекти од поранешните југословенски земји.

Прочитај повеќе

Фидел Кастро се врати од мртвите и стана интернет зависник, пишува LA Times. 84 годишниот кубански лидер е блогер кој конзумира 200 до 300 вести преку интернет и е фасциниран од Wikileaks, сајт кој објавува доверливи документи меѓу кои и документи за авганистанската војна.

Прочитај повеќе

Борејќи се за опстанок, собирајќи донации за да опстане како онлајн проект, WikiLeaks го потсети светот дека новите медиуми и интернетот се потребни во информирање за настаните, за подобрување на транспарентност и за демистифицирање на ПР моќта, како и за поттикнување на истражувачкото и граѓанско новинарство. Имено, WikiLeaks објави видео добиено од анонимен извор во […]

Прочитај повеќе