Безбедносни експерти од универзитетот Бен-Гурион во Бершева, Израел претставија нов начин за кражба на податоци. Вообичаено „air gap“ е заштита која не може да се пробие, но вештите хакери секогаш пронаоѓаат начин. Овој пат истражувачите од универзитетот како медиум за пренос на податоци ја користат диодата на хард-дискот. Читачот на податоците се наоѓа прикачен на […]

Прочитај повеќе

Шест академици од Цирих и Лондон работат на нов начин за анонимизација на интернет сообраќајот. Експертите работат на нов супер-брз систем за криптирање на податоците Hornet, со кој податоците можат да се префлаат со брзини до 93 GBps, јави DailyDot. Начинот на работа на Hornet е сличен на Tor со таа разлика што не прави […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од универзитетот Оксворд работат на технологија која ќе овозможи светлосен интернет пренос. Новата Li-Fi технологија ќе овозможи бежичен пренос од 100 гигабити во секунда, објави IEEE. Предавателот во експериментот е поставен на плафонот од каде треба да го испрати зракот до приемникот на компјутерот. Токму ова е најголемиот предизвик на технологијата бидејќи на излез […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате на сцената од Супермен 3 во која Ричард Прајор како компјутерски волшебник ги менува сигналите на семафорите? Истражувачкиот тим од Универзитетот Мичиген предупредува дека хакирањето на семафорите е премногу лесно, се што е потребно е лаптоп и вистинско радио, објавија во својот труд. Истражувањето е направено во Мичиген, а тимот без проблем ја […]

Прочитај повеќе

Тим биоинженери од Стендфорд универзитетот направија реална Pac-mecium игра, во која корисниците можат да контролираа едноклеточните микроорганизми со обичен гејминг џоистик кој ја „контролира поларностa на слабо електрично поло кое е врз течната комора, што влијае врз движењето на парамециумот”.

Прочитај повеќе