Овие денови Facebook е главно актуелен поради падот на најголем дел од сервисите и платформите во сопственост на друштвената мрежа. WhatsApp, Instagram, па и самата мрежа поради промена во конфигурацијата на серверот паднаа и беа недостапни или тешко достапни подолг период. Поради ова веројатно поважната вест остана помалку забележана. Зделките кои Facebook ги има за […]

Прочитај повеќе

Европската Унија го насочи своето внимание кон Valve. Најголемата дигитална продавница за видеоигри е цел на разгледување поради гео-блокада на некои од игрите. Ова не е во согласност со законите за единствен дигитален пазар, па затоа Унијата ќе истражува. Гео-блокирањето на насловите е во спротивност со правилата на Европската Унија. Поради ова Комисијата против монопол, ќе […]

Прочитај повеќе

Google со договорите со сајтовите ги нарушува законите во Европа, вели Маргарет Вестaгер, комесар за конкурентност. Компанијата во договорите има вметнатно многу барања со кои ја обезбедува својата доминација, тврди г-ѓа. Вестaгер. Досега претставниците ги анализираа алгоритмите, а сега ги анализираат и договорите кои Google ги има со сопствениците на вебсајтовите. Според законодавците, Google со изборот […]

Прочитај повеќе

Агенцијата во чија надлежност се веб адресите е загрижена и започнува истрага околу превисоката цена на .sucks доменот. ICANN започнува истрага со Vox Populi кој ги имаат правата за продажба на овие имиња откако излегоа детали за превисоки цени. Генеричкиот домен се уште не е пуштен во продажба, но во тек е ексклузивна препродажба на […]

Прочитај повеќе

Американска федерална комисија отвори истрага за врските меѓу бизнис партнерите на Microsoft и владини службеници од други земји како Кина, Романија, Италија и други, за кои се сомнева дека биле поткупени да прифатат договор за користење на софтвер, пишува Wall Street Journal. Според претставниците од американското Министерство за правда, истрагата е во прелиминарна фаза и […]

Прочитај повеќе

Европската Унија ќе отвори истрага да провери како Google ќе ги користи корисничките податоци. Google ја одби сугестијата од ЕУ да го одложи стартувањето на новата полиса за приватност, која стартува од 1 март. Новата полиса за приватност на Google ќе дозволи корисничките податоци од еден сервис на Google да бидат искористени и од другит […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија отвори истрага за да провери дали Samsung ги користел патентите за безжична 3G технологија за да ја „совлада конкуренцијата во европскиот мобилен пазар“, односно одбивал да им издаде на конкурентите лиценци за користење на технологијата која е стандард во мобилната индустрија. Според FRAND условите, сите компании во индустријата се обврзани да издаваат лиценци […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија покрена истрага за анти-компетитивност помеѓу Apple и Samsung, компании кои се вклучени во повеќе од 20 судски процеси во 10 држави, тужејќи се за прекршување на патенти, со цел да открие дали овие компании ги прекршуваат европските закони. Европската Комисија има испратено барања до двете компании за информации поврзани со наметнување на стандардно […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија стартува истрага за дали Google Inc. ја злоупотребува својата доминантна позиција во интернет пребарувањето и маркетинг пазарот. Google се огради од обвинението велејќи дека ќе соработуваат со Комисијата за истрагата.

Прочитај повеќе

Maltego претставува OSINT и форензичка алатка. Со помош на оваа моќна алатка, вашето собирање на информации е поедноставно и позначајно како и репрезентацијата на истите. Според креаторите на оваа алатка, компанијата Paterva, ни доволува да ги увидиме врските помеѓу некои личности, веб страни, е-маилови или локации.

Прочитај повеќе