Тешко е да се биде рамнодушен во близина на глобус. Но, не се сите глобуси исти, а британската библиотека има импресивна колекција од над 150 исклучително кревки и уникатни глобуси. За сите нив имаат направено 3D модели кои можете да ги ротирате, како и да зумирате. За целосен пристап до глобусите кликнете тука. Десет од […]

Прочитај повеќе

Истата дебата која се води денес за безбедноста на автономните возила; за опасностите и несреќите околу нив, беше тема на разгледување и пред еден век. Тогаш како и сега, секоја незгода на возилата беше под лупа на медиумите и луѓето. Иако традиционалниот превоз беше барем подеднакво опасен. Луѓето навикнати на запрежни коли, коњи и кочии […]

Прочитај повеќе

Извадок од емисијата ‘Database’ од 1984 година која се емитувала на програмата на британската ТВ Thames. Во емисијата се објаснува како во осумдесетите години се испраќала и-мејл порака.

Прочитај повеќе

По одличната тема за историја на фотографијата, членот M.Pix го продолжува својот серијал со нов напис на тема Мајстори на фотографијата во кој говори за развојот на оваа уметност, луѓето кои се сметаат за врвни мајстори како Ансел Адамс, Јусуф Карш, Анри Картие Бресон и др. притоа споделувајќи ги нивните најпознати фотографии. “Со кого и да се почне, […]

Прочитај повеќе

“Ако целосно ја затемините собата и оставите еден сосема мал отвор низ кој ќе влегува светлината во просторијата, погледот од вашиот прозорец ќе се појави како превртена слика која се проектира на ѕидот. Тоа се случува поради линеарното патување на светлината и тој процес познат како „камера обскура“ е основа за фотографијата.” е воведот на членот М.Pix во […]

Прочитај повеќе


Компјутерот Macintosh Plus, произведен далечната 1986 година, кој има процесор од 8MHZ MC68000 и 4 MB РАМ, со хард диск од 100 МБ е приклучен на интернет. За повеќе погледнете го видеото…

Прочитај повеќе

По повод 130-та годишна традиција на производство на вино, винаријата Тиквеш отвори дигитален музеј посветен на создавање на вино во Македонија. Во музејот ќе најдете фотографии и приказни од минатото кои сведочат за производството и пиење на виното, како и етикети, шишиња и примероци кои се дел од историјата на најпознатата македонска винарија. Музејот е […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Иван Петрушевски, основач на хостинг компанијата MKхост. Постот е првично објавен на блогот на МКхост, и реобјавен со дозвола) Интернетот денес претставува многу повеќе од систем на компјутерски мрежи кои го поврзуваат целиот свет со цел разменување на податоци и информации. Интернетот денес, освен за неговата првична намена, се претвори […]

Прочитај повеќе

По две години работење, тимот на Google беше блиску да претстави нов мобилен оперативен систем кој го чуваа како најголема тајна. Ќе се вика Android и ќе биде далеку подобар од BlackBerry, кралот на тогашните паметни телефони. Но, на 9-ти јануари 2007-ма година инженерите на Google седнаа да гледаат видео стрим oд презентацијата на Стив […]

Прочитај повеќе

На денешен ден во 1998 година, регистрирана е приватната компанија Google со мисијата да ги организира сите информациите и да ги направи достапни за сите. Денес, нема некој што не знае што претставува Google и што ниту еднаш во денот не користи Google.com за да пребара информации. Компанијата во претходните 14 години напредуваше и тоа […]

Прочитај повеќе

За само 5 години, од 2006-та до денес, Twitter стана еден од најмоќните друштвени медиуми за споделување информација и тоа на најкреативен можен начин – пренесување на информација во само 140 значи. Mashable објави инфографик за кратката историја на Twitter за како во последниве пет години Twitter станa друштвен гигант, за да може да ги […]

Прочитај повеќе