Во 2016 Европската комисија го казни Apple со казна од 13 милијарди евра поради злоупотреба на даночните олеснувања кои компанијата ги добила од Ирска. #EUGeneralCourt annuls the decision taken by the @EU_Commission regarding the Irish #TaxRulings in favour of @Apple #Apple #EUCommission #StateAid pic.twitter.com/KoF6r1n82S — EU Court of Justice (@EUCourtPress) July 15, 2020 Денес вториот […]

Прочитај повеќе

Нешто помалку од две години откако Apple ја слушна пресудата на Евроспката Унија, компанијата ќе започне со враќање на данокот. Во 2016 година Европската комисија донесе одлука дека Apple има нефер договор со Ирска. Овој договор и овозможувал на компанијата да плаќа плати данок од 0,5%. Сепак клучниот проблем можеби е што ова е специјален […]

Прочитај повеќе

Apple сепак ќе го испочитува барањето на Европската Унија и ќе врати 13 милијарди евра данок во Ирска. Одлуката на компанијата доаѓа иако Тим Кук најави жалба и го нарече барањето „тотална политичка глупост“. Одлуката на Европскиот суд на правдата ја обжалија и Apple и Ирска. „Постигнавме договор со Apple во врска со принципите и […]

Прочитај повеќе

Обновено 30. август 2016, 18:30 Apple денеска постави неславен рекорд во Европа, компанијата ќе биде казнета 13 милијарди евра, поради неплатен данок. Ова е најголема казна која ја платила некоја компанија. Веднаш по објавувањето акциите на компанијата паднаа 3 отсто. Компанијата најави дека ќе ја обжали одлуката. Казната е поради предноста која им ја овозможува […]

Прочитај повеќе

Apple денес се наоѓа под истрага на Европската Комисија под сомневање дека компанијата незаконски се договорила со Ирска за намалување на данокот. Заклучок на комисијата е дека со двата договори од 1997 и 2007 година, компанијата се здобила со предност пред конкурентите, јави Sky News. „Соодветно на ова комисијата е на мислење дека ирските власти […]

Прочитај повеќе

Десеттина држави во писмо до Ерик Шмит, директорот на Google, го изкажаа незадоволството за приватноста на Buzz, најновата друштвена мрежа на Googlе, и Street View и побараа од интернет гигантот да воведе принципи за приватност кои ќе бидат пример за другите.

Прочитај повеќе

Ирски судија донесе одлука дека интернет провајдерите треба да ги гасат корисниците кои пиратираат содржина. Одлуката е донесена на судењето меѓу интернет провајдерот Eircom и преставник на EMI, Sony, Universal и Warner.

Прочитај повеќе