„Европски IP мрежи“ (Réseaux IP Européens), организација задолжена за регионален интернет регистар за Европа, Блискиот Исток и делови од Централна Азија објави дека немаат IPv4 адреси. Ова значи дека организацијата го пделила последниот блок на адреси, и сите на кој им е потребна IP адреса ќе мора да почекаат да се ослободи простор, вели Ars […]

Прочитај повеќе

FBI, DEA и RCMA (Royal Canadian Mounted Police) предупредуваат дека историското префрлување на следната генерација на интернет протоколот наречен IPv6 може да ги загрози истрагите на начин што ќе го направи потешко следењето на електронските адреси. Следењето на IPv6 е неизбежно за да се идентификуваат луѓето кои се осомничени за некаков криминал. FBI дури предложи […]

Прочитај повеќе

Фактот дека снемува IPv4 адреси не е нов и очигледно е дека се потребни повеќе IP адреси. IPv4 протоколот овозможува само 4 милијарди, но веќе денес на планетата има околу 5,5 милијарди мобилни телефони. На светот му се потребни повеќе  IP адреси, како што беше предвидено уште во 1996 година кога е дизајниран IPv6 протоколот. […]

Прочитај повеќе

Алоцирањето на последните блокови Ipv4 адреси го раздрма ИТ светот. Ова сепак не значи дека повеќе нема да имаме интернет адреси за алоцирање, доделување на IP адреси на уред, туку дека тековната технологија која ни го овозможува нашите Internet Protocol адреси наскоро ќе биде исцрпена. На нејзиното место ќе дојде IPv6, која ќе ни донесе поголем број адреси, последно доделување на истите и подобрување во сигурноста.

Прочитај повеќе

Article 29 групата составена од експерти за заштита на податоците и приватност и дел од Европската Комисија, смета дека користењето на OpenID платформи може да ги злоупотреби личните податоци на корисниците. OpenID е платформа како Facebook Connect и др. која овозможува користење на едно корисничко име за повеќе платформи и овозможуваат овие платформи да бидат вклучени на други сајтови, пример коментирањето на IT.com.mk функционира преку Facebook Connect, односно можете да оставите коментар преку логирање со вашиот Facebook профил, без да отварате корисничко име директно на сајтот.

Прочитај повеќе