По 3 години продажба, Apple се одлучи да го пензионира уредот кој секако има значителна улога во доминацијата која ја имаaт таблет комјутерите на Apple. Станува збор за втората генерација на iPad, iPad 2, кој наскоро оди во заслужена пензија, јавува AppleInsider. iPad 2 е еден од најпопуларните таблет компјутери кои ги прозведе Apple, а […]

Прочитај повеќе

Nokia Lumia 920, Dell Alienware, MacBook Pro и Surface RT сe изгласани како најдобри уреди во 2012-та година, според читателите на реномираниот ИТ блог Engadget. Читателите поделија повеќе од 280.000 гласови за своите омилени десктоп, таблет компјутери, паметни телефони, лаптопи и конзоли. Најголем интерес имаше за категоријата „Надобар паметен телефон“, каде гласовите ги собра Windows […]

Прочитај повеќе

Досега имаше неколку Photoshop апликации за мобилните уреди на Apple. Повеќето беа со минимална функционалност, неколку потсредувања, ротација на слики, сатурација, контраст и слични основни функции. Моќта на двојадрениот iPad 2 сè уште не се искористуваше максимално, а воедно и 9-инчниот екран што нуди оптимален интерфејс за потсредување на фотографии додека сте во движење. Но, тоа […]

Прочитај повеќе

Компанијата за мобилна аналитика Localytics објави извештај во кој стои дека новиот мобилен оперативен систем на Apple, iOS 5, кој е достапен само 5 дена, веќе го има на 33 отсто од сите iOS уреди. Од оваа процентуална застапеност може да се заклучи дека новиот iOS 5 е веќе достапен на еден уред од три […]

Прочитај повеќе

Новите Galaxy Tab 8.9 и Galaxy Tab 10.1 таблет компјутери на Samsung се ултра тенки, само 8.6 милиметри, што е 0.2 милиметри потенок од Apple iPad 2 и со тоа се „најтенките“ таблет компјутери.

Прочитај повеќе

Аpple објави 14 видеа преку кои ги претставува можностите и опциите на новиот iPad 2. Видета очигледно се наменети да привлече повеќе корисници, да го промовира уредот и да ги истакне новините како FaceTime, Airplay, iMovie…

Прочитај повеќе

Според Вол Стрит аналитичарите, побрзиот, потенок и полесен втора генерација iPad таблет е повеќе „еволуциски“ од „револуциски“, но сепак ќе биде уште еден хит од Apple кој ќе донесе пари.

Прочитај повеќе

Стив Џобс го претстави iPad 2, вториот таблет компјутер на Apple кој е со „нов дизајн“ и е „потенок, полесен и побрз“ од првата генерација.

Прочитај повеќе

Во исчекување на iPad 2, чие претставување ќе се случи денес, Digitimes, повикувајќи се на извори од дистрибутерската мрежа, објави интересна информација дека Apple планира да дистрибуира од 6 до 6.5 милиони iPad таблет компјутери во првиот квартал од 2011-та година.

Прочитај повеќе

Аpple испрати покани до медиумите за да присуствуваат на специјален настан на 2-ри март да видат „на што ќе биде посветена 2011-та“. Според сликата од поканата јасно е дека Apple ќе го претстави iPad 2, нивниот втор таблет компјутер.

Прочитај повеќе