Поранешниот заменик-директор за инжинерство во Tesla Motors, Крис Порит, е новиот регрут на Apple. Kомпанијата веќе има неколку поранешни вработени од Tesla кои беа на високи позиции, а сега се во кампот во Купертино, што разбирливо ги разгорува шпекулациите дека Apple подготвува електричен автомобил. Дури и директорот на Tesla Motors, Илон Маск, тврдеше дека работат […]

Прочитај повеќе

Макс Браун од Google е најверојатно совршениот пример на инженер кој би работел во Google. Освен генијалност, г. Браун поседува опсесија да биде иновативен, па откако виде дека не може да купи огледало какво што си замисли, тој се одлучи да си направи свои. Но, бидејќи е компјутерски инженер, оваа огледало ќе биде специјално и […]

Прочитај повеќе

До крајот на годината ќе може да го видиме резултатот од соработката на Ештон Качер и Lenovo. Маркетинг директорот на Lenovo, Дејвид Роман вели дека соработката со Качер не е само маркетинг трик туку дека актерот помага во развојот на продуктите. „Знам дека звучи банално, но вистина е… Тој не само што се гледа како […]

Прочитај повеќе

Студентите по инженерство заработуваат двојно повеќе пари од студентите кои студираат психологија и уметност, открива истражувaњето на CareerMeasures. Разликата во платите помеѓу професиите е огромна, пример студентите во САД кои завршиле компјутерски науки заработуваат околу 66.000 долари годишно, студентите кои и се посветиле на математиката заработуваат околу 60.000 долари, а механичките инженери дури 77.00 долари. […]

Прочитај повеќе

Славе Јовановски веќе две ипол години работи за Google-овиот YouTube, a во последниве 9 месеци е технички водач на новиот YouTube Live проект кој треба да донесе содржина во живо преку видео платформата која ќе е целосно интегрирана со останатиот дел од сервисот, и можеби крајната цел е да го замени телевизорот. Вели дека канцелариите на Google се баш како што ги замислуваме. Имаат се што ти душа сака.

Прочитај повеќе

Марк Закерберг во интервју за „60 минути“ објасни дека низ целата Facebook канцеларија се појавува зборот „хак“ и се одржуваат „хак-маратони“ затоа што, Закерберг вели, „да кажеш некого хакер е комплимент, хакнување за инженерите значи да се промени нешто за многу брзо време, за еден вечер да смениш многу линии код и на крај да добиеш продукт“.

Прочитај повеќе