За само неколку дена акциите (NYSE: GME) на најголемиот светски синџир на продавници за видео-игри GameStop скокнаа од 20-тина долари – колку што се продаваа на крајот на декември, на неверојатни 483 US долари во петокот. Овој раст од 1625% не се должи на некој исклучителен интерес за физичките копии на видеоигрите или колекционерски предмети. […]

Прочитај повеќе

„Ова е гостински текст на Вук Џукич, директор во South Central Ventures ”. Честитки, некој кој не ви е роднина или пријател одлучил да инвестира во вашата мала компанија популарно наречена Startup. И сега прашањето е “ На што да ги потрошиме парите?” нели? Погрешно !!! Ако на време не сте го испланирале растот на бизнисот, истражиле пазарот на кој […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Дејан Алексов, ко-основач на Стартап Македонија и основач на адвокатската канцеларија Алексов. Постот е првично објавен на Aleksov.mk, и реобјавен со негова дозвола) Досега во Р.М. се направени неколку инвестиции на бизнис ангели во стартап компании. Инвестицијата на бизнис ангелите се реализира со тоа што тие обезбедуваат определен паричен износ кој […]

Прочитај повеќе

Инвестирањето во македонски стартап не е баш нова вест, имало помали и поголеми инвестиции и во минатото во стартапи од и поврзани со Македонија и убедени сме дека ќе има уште и во иднина, но последнава година инвестицискиот фонд South Central Ventures сериозно го размрда регионот со своето доаѓање, најава на фонд од 40 милиони евра, присуство […]

Прочитај повеќе

Стартува аплицирањето за пари од Фондот за иновации и технолошки развој кој ветува дека ќе инвестира вкупно 600.000 евра во стартапи и спиноф компании што работат на нови продукти. Идејата зад финансиската поддршка, која доаѓа од Владата на Македонија, е да се поттикне технолошкиот развој и иновациите така што на дваесетина стартап-компании би им се […]

Прочитај повеќе

Letsfundit.mk се наоѓа пред уникатен предизвик. Тој е првиот македонски сервис кој ќе се обиде да ја продаде краудфандинг концептот на македонските граѓани. Преку него сите ентузијасти и претприемачи ќе можат да ги промовираат своите продукти и идеи пред публиката, која ќе може да вложува пари во замена за подарок или само за задоволството дека […]

Прочитај повеќе

LetsFundit.mk e прв македонски краудфандинг сервис, кој ќе функционира налик на познатите Kickstarter или Indiegogo, со разликата што ќе се фокусира на локални проекти. Македонските корисници ќе може да инвестираат пари во разни проектите кои им се допаѓаат со цел да мотивираат локалното претприемништво. Како и со другите вакви сервиси, кои стануваат се попопуларни, доколку […]

Прочитај повеќе

Европската Унија во својата стратегија сака да го забрза развојот на облакот, така што до крајот на 2020 година би можело да се отворат нови 3,8 милиони работни места и да оствари големи приходи. Унијата ги предупреди владите и бизнисите да бидат подготвени до 2020 година да вложат 45 милијарди евра во облакот. Целта на […]

Прочитај повеќе

На Fortune Brainstorm Tech конференцијата се разви интересна дебата на која се дискутираше дали технологијата ги подобрила нашите животи во последниве 30 години. Според поранешниот директор на Google, Ерик Шмит технологијата направила подобрување, додека пак ко-основачот на PayPal и влијателен инвеститор, Питер Тиел, го критикуваше дека Google има 50 милијарда долари во кеш, но не […]

Прочитај повеќе

Престанете да плачете што во вашата земја има само 4 милиони жители, и почните да сфаќата колкава предност е тоа. Ова е совет за сите европски инвеститори од Гери Вејнерчак, популарниот винар кој користејќи ги друштвените медиуми си го зголеми бизнисот со вино од 4 милиони на 60 милиони. Човекот е познат и по своите неверојатни мотивирачки говори на бројните сцени и настани каде објаснува како правилно да се искористи моќта на друштвените медиуми.

Прочитај повеќе

Замислете си го следново сценарио: добивате доста добра идеја за онлајн проект (нешто големо како Facebook или Twitter) што досега не е реализирано на интернет, го тестирате замисленото на мала група на луѓе околу вас и според сите очекувања добивате позитивни резултати и го имате она чувство во себе дека сте пронашле нешто уникатно и посакувате да извикате “еурека!”. Се решавате да преминете на сериозен бизнис… но за да ја реализирате идејата набрзо сфаќате дека ви се потребни ресурси – програмери, дизајнери, сервери, корисничка поддршка, канцеларии, маркетинг и сл. Знаете дека евентуално ќе тргне работата и ќе можете тогаш да ги извадите потребните средства, но што дотогаш? Како да почнете за да дојдете до таа фаза? Од каде да ги најдете тие пари и материјална поддршка?

Прочитај повеќе