*Надополнето со изјава од Tesseract Interactive за како ќе оди понатамошниот развој и менторство на стартапот. Tesseract Interactive, македонското независно студио стартувано од ентузијасти кои работеа на својата Excubitor игра во слободното време, успеа да импресионира на натпреварот на LAUNChub и да влезе меѓу шестте најдобри стартапи во кои акцелераторот ќе инвестира 30.000 евра за […]

Прочитај повеќе

Милев дека сме специјални, вели директоро на Evernote, Фил Либин откако New York Times му посочи дека во Силициумската долина има куп стартапи кои вредат над една милијарда долари. Квентин Харди од Њујоркшкиот весник пишува дека во долината има околу 25, ако не и над 40 приватни компании кои имаат вредност од една милијарда долари. […]

Прочитај повеќе

Независното студио за видео игри Tesseract Interactive е најде меѓу 16-те финалисти од 10 земји кои ќе одат во Софија на стартап натпревар од 31 јануари до 3-ти февруари. Натпреварот е организиран од бугарскиот инкубатор LAUNCHub кој инвестира во разни стартапи од Јужно-источна Европа. Инкубаторот е поддржан од Европската Унија и бугарските власти, и доделува […]

Прочитај повеќе

Видео платформата на Google, YouTube  повторно ќе инвестира околу 100 милиони долари за финансирање на најпопуларните автори на видео содржини, јавува AdAge. Овие средства ќе бидат распределени на 30-40 отсто од партнерите на YouTube. „Нашата најголема цел беше да започнеме со екосистемот да донесеме одлични автори, да ја продлабочиме нашата соработка со компаниите кои се рекламираат […]

Прочитај повеќе

Еден од основачите на PayPal и истовремено првиот инвеститор на Facebook, Петер Тиел,  го продаде најголемиот дел од акциите кои ги поседува во друштвената мрежа, јавува Forbes. Моментот на продажбата на акциите е доста интересен бидејќи акциите на Facebook се во речиси постојан пад, а нивната вредност е преполовена, паѓајки и под 19 долари иако […]

Прочитај повеќе

Хрватските стартапи Habbits и Cinematic се најдоа на листата на девет стартапи кои ќе бидат поддржани со 30.000 евра од бугарскиот инкубатор LAUNCHub кој од неодамна влезе во партнерство со светски познатиот Seedcamp. Освен инвестицијата, двата хрватски и седум бугарски стартапи ќе бидат поканети на двомесечен менторски тренинг во Софија Habbits е мобилна друштвена игра […]

Прочитај повеќе

Gumroad, сервис за продавање на линкови на 19 годишниот Сахил Ланвингиа, дизајнер и ко-основач на Pinterest и Turntable.fm, успеа да собере 7 милиони долари од познати инвеститори за понатамошен развој. Сервисот овозможува да се продаваат добра, пример песна или извештај во .pdf, без потреба тие да се постават на веб продавница. Тие што сакаат да […]

Прочитај повеќе

Honest.com, сајтот за бебешки продукти основан од 30-годишната актерка Џесика Алба во јануари 2012-та година, успеа да собере почетни 27 милиони долари за понатамошен развој и освојување на пазарот. Парите доаѓаат од инвеститори кои имаат портфолио со други успешни онлајн продавници како ShoeDazzle на Ким Кардашиан, сервисот за групно купување LivingSocial, Zynga, Twitter… „Неверојатната позитивна […]

Прочитај повеќе

Фирмата за ризичен капитал Index Ventures со седиште во Женева, Лондон и Сан Франциско, собра 500 милиони евра, најмногу до сега во Европа, за инвестиција во стартапи. Од „златниот ќуп“ две третини ќе бидат распределени на европските стартапи во рок од пет години, а една третина на американските стартапи. Ова е втор фонд за развој […]

Прочитај повеќе

Со цел да ги оправда и искористи новата инвестиција од 250 милиони долари, по што Dropbox со своите 45 милиони корисници сега вреди 4 милијарди долари, компанијата сега се подготвува да го освои Вебот. Следејќи го примерот на друштвените мрежи, Dropbox ќе стартува копчиња на сите сајтови. Идејата зад копчињата не е да се користат […]

Прочитај повеќе

Ако ги следите сите инвестиции во стартапите ќе откриете дека голем број на популарните личности се помалку гикови и заинтересирани за технологијата. Инвестицијата е привлечна бидејќи стартапите имаат добар бизнис потенцијал, бидејќи технологијата е лесна за разбирање лесно е и да се стави во бизнис контекст, да се дојде до идеја како да се профитира […]

Прочитај повеќе

Color е нова апликација за iPhone и Android за брзо, мобилно и јавно споделување фотографии и видео. Покрај споделувањето фотографии и видео, една од опциите е што Color сам избира кои фотографии ќе ви ги прикаже зависно од локацијата на која сте.

Прочитај повеќе