Владата на САД во 2013 година го зголеми инвестирањето во анонимниот прелистувач Tor на 1,8 милиони долари. Инвестицијата доаѓа и покрај тоа што Националната агенција за безбедност (NSA) во овој период се обидува да го растури сервисот за анонимизација, јави Guardian. Средствата доаѓаат преку неколку непрофитни организации од кои најголеми инвеститори се Internews Network и […]

Прочитај повеќе

Google Ventures oтвори канцеларија во Лондон од каде ќе ја набљудува европската стартап сцена, и ќе инвестира околу 100 милиони долари во „најдобрите идеи од најдобрите претприемачи“. Иако Европа заостанува зад САД во технолошките иновации, сепак Google вели дека има „огромен потенцијал, посебно во поголемите градоби како Лондон, Парис, Берлин, Скандинавскиот регион – од каде […]

Прочитај повеќе

Стартапот Instacart чија цел е да овозможи дистрибуција на свежо овошје и зеленчук на барање на корисници, доби инвестиција од 44 милиони долари од Andreessen Horowitz, едни од најголемите ангел-фондови од Калифорнија. Услугата на Instacart е нешто слично на Amazon за дистрибуција на зеленчук, корисниците ги нарачуваат производите, а потоа сервисот ги доставува од најблиската […]

Прочитај повеќе

Farmeron, хрватската платформа за менаџмент на фарми, доби нова 2,65 милиони долари инвестиција од стручни агро инвеститори, известува Netokracija. Farmeron е познат како „Google Analytics за фарми“ бидејќи собира разни метрики за фармите, од оброци за животните до приходи од продукциите. Претходно во компанијата беа инвестирани 1,4 милиони долари од инвеститори од Силициумската долина, чии […]

Прочитај повеќе

По успехот на Viber и WhatsApp кои се продадоа за 900 милиони долари, односно за рекордни 16 милијарди долари, не е воопшто чудно што инвеститорите сакаат да фрлат уште пари во нови популарни апликации за пораки чија таргет група се тинејџерите. Посебно ако тие апликации го следат најновиот тренд за анонимност, како Whisper, достапна за […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот инвестициски фонд LAUNCHub објави нов повик за регионалните стартапи. Во оваа нова рунда апликации, LAUNCHub, како и Eleven, другиот бугарски стартап акселератор, сака да привлече малку посериозни стартапи во кои ќе инвестира до 200.000 евра. Овие стартапи ќе треба да бидат веќе подготвени да излезат на пазарот или да имаат претходна seed инвестиција. Истовремено […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот акселератор Eleven отвори нова, шеста рунда на апликации од стартапи. Покрај стандардната програма за стартапи во рана фаза во кои ќе се инвестираат 25.000 евра во замена за 8% од компанијата, стартува и експериментална Eleven 100 програма за напредни стартапи во кои ќе бидат инвестирани 100.000 евра. Овие пари се наменети за стартапи кои […]

Прочитај повеќе

Белградскиот стартап Farmia доби 25.000 евра инвестиција од акселераторот Eleven за да го олесни процесот при купување на добиток, пишува Startit.rs. Целта на стартапот, основан од Милош Милиќ и Срѓан Ступар, е да понуди веб продавница за поефикасно и поедноставно купување на животни во сточарската и месната индустрија, во што е вклучен и транспортот и […]

Прочитај повеќе

Популарниот Android ROM, Cyanogenmod, собра уште 23 милиони долари инвестиција, предводена од Andreessen Horowitz, за развој на нов оперативен систем кој ќе му биде вистинска конкуренција на Android. Средствата се наменети за инвестиција во дистрибуцијата и за проширување на развојниот тим. „Наша цел кога ја стартувавме оваа компанија беше да креираме најдобро можно искуство на […]

Прочитај повеќе

Бугарските стартап акселератори Eleven и LAUNCHub отвараат нови рунди апликации за регионалните стартапи кои сакаат да добијат пари за понатамошен развој. Двата акселератори, со поддршка од Европската Унија, до сега имаат поделено 4,5 милиони евра за 70 старапи, меѓу кои и македонскиот Tesseract Interactive кои добија 30.000 долари инвестиција за развој на својата игра Excubator. […]

Прочитај повеќе

Пријави го твојот стартап на VentureOut Challenge и доби можност за инвестиција од 10.000 долари, менторство од експерти, учество на Dragon’s Den во Украина и TechCrunch Disrupt Europe стипендија. Со учество на VentureOut Challenge, твојата мобилна апликација ќе биде во директна конкуренција со апликации од 31 земја. Доколку вашиот проект е доволно добар ќе може […]

Прочитај повеќе

Сплитскиот едиторот за кодирање на веб, CodeAnywhere, успеа да добие инвестиција од 600.000 долари од World Wide Web Hosting (ќерка компанија на Site5). Парите ќе бидат искористени за да се вработат нови луѓе и да се продолжи развојот на едиторот кој овозможува да кодирате од било каде, од мобилен или од веб, пишува Netokracija. Хрватскиот […]

Прочитај повеќе