Измени во неколку членови во Законот за трговски друштва треба да помогнат за олеснување на добивањето на инвестиции од бизнис ангели. Инвестициите од бизнис ангели веќе постојат, но поради пречки во Законот за трговските друштва можностите не се искористуваат во целост. „Со планираните измени во Законот ќе се овозможи користење на конвертибилен заем како механизам […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Дејан Алексов, ко-основач на Стартап Македонија и основач на адвокатската канцеларија Алексов. Постот е првично објавен на Aleksov.mk, и реобјавен со негова дозвола) Во последните неколку години, а следејки компаративни искуства, се појавија неколку финансиски инвестиции во стартап компании во seed фаза, кои се реализираат на принцип пари за удел. По примерот на останатите стартап […]

Прочитај повеќе

Британската милионерка Мишел Моне, позната како „Bra Baroness“, ќе се обиде да ги продаде становите во луксузната зграда во Дубаи во bitcoin. Г-ѓа. Моне богатството го заработи со дизајнирање на долна облека. Пред неколку години го напушти овој бизнис и веќе има свое место во Куќата на лордовите, пишува Venturebeat. Г-ѓа Моне започнува бизнис со […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Дејан Алексов, ко-основач на Стартап Македонија и основач на адвокатската канцеларија Алексов. Постот е првично објавен на Aleksov.mk, и реобјавен со негова дозвола) Досега во Р.М. се направени неколку инвестиции на бизнис ангели во стартап компании. Инвестицијата на бизнис ангелите се реализира со тоа што тие обезбедуваат определен паричен износ кој […]

Прочитај повеќе

Кинеската групација Camel ќе инвестира 27 милиони долари во Rimac Automobile и 3 милиони долари во Grayp Bikes. Кинеската групација е една од најголемите производители на автомобилски батерии во Кина, и еден од најголемите извозници на батерии. Недамна и Aston Martin објави дека Rimac ќе ја произведува батеријата за нивниот нов електричен автомобил. По последните […]

Прочитај повеќе

IMPACT акцелераторот започнува со нов меѓународен циклус. Она што е интересно за локалната стартап сцена е што и македонските стартапи може да се пријават за учество. Добра  вест е што преку ко-основачот на Fueloyal, Игор Христов, имаат можост за здобивање сo искуства. Во оваа рунда 28 стартапи ќе добијат инвестиција од 100.000 евра. Два од […]

Прочитај повеќе

Хрватските стартапи во 2016 година собраа инвестиции од 15 милиони евра, ова е пораст од 37% во однос на 2015 година. Сепак само гледајќи ја оваа бројка не може да се види целата состојба. Загрепскиот инкубатор за претприемништво (ЗИП), ги претстави овие резултати во појасен иконографик. Најмногу средства успеа да собере стартапот Photomath, 3 милиони […]

Прочитај повеќе

Еден од најактивните фондови во регионот, бугарскиот LAUNCHub обезбеди нови 18 милиони евра. Се очекува овие средства да бидат инвестирани во Бугарија, но и во целиот регион. Фондот е еден од најголемите инвеститори во стартапи во Југоисточна Европа. Македонскиот стартап Tesseract е една од компаниите кои добија инвестиција од LAUNCHub. Најголем дел од средствата, 15 милиoни евра, доаѓа […]

Прочитај повеќе

На лидерската средба на премиерите од Централна и Источна Европа, кинескиот премиер Ли Кекианг најави отворање на нов инвестициски фонд. Фондот ќе финансира проекти во Централна и Источна Еврпа, а поддржан е од Индустриската и комерцијална банка на Кина. „Тежината“ на фондот е 10 милијарди евра. Целта на фондот е да собере финансии во вредност […]

Прочитај повеќе

Неколку регионални стартапи се главни добитници во финалето на Catch наградите. Настанот  се одржа на 27, 28 и 29 септември во „Југословенска кинотека“ во Белград. Од шесте одбрани победници 4 се од Србија, 1 од Косово и 1 од Украина. VisMedic, mBrainTrain, FriendRecap и Ci Gel, се српските стартапи, а Formonе косовскиот стартап кои се помеѓу победниците. VisMedic […]

Прочитај повеќе

Инвестирањето во македонски стартап не е баш нова вест, имало помали и поголеми инвестиции и во минатото во стартапи од и поврзани со Македонија и убедени сме дека ќе има уште и во иднина, но последнава година инвестицискиот фонд South Central Ventures сериозно го размрда регионот со своето доаѓање, најава на фонд од 40 милиони евра, присуство […]

Прочитај повеќе

Норвешка се надева дека стартапите ќе можат да го одржат економскиот раст откако ќе снема нафта, но и во периоди во кои цената на нафтата е ниска. Енергетската гранка е најинтересна за инвеститорите, а и високите плати во нафтената индустрија го прават преминот потежок, но Норвешка нема да се откаже од својата намера. Норвежаните не […]

Прочитај повеќе